Bănci și Asigurări

Numarul clientilor bancilor creste sensibil

14.04.2005, 19:36 15

Numarul total al clientilor bancilor a ajuns in februarie la 25,2 milioane, marcand astfel o crestere cu peste 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, indica datele Bancii Nationale. Totodata, numarul total al conturilor deschise la banci a crescut cu 6%, ajungand la 33,1 milioane.

Aceste date inregistreaza numai clientii nebancari si neguvernamentali. Cresterile corespund unei majorari a gradului de intremediere financiara (total credit neguvernamental raportat la PIB) pe parcursul anului trecut pana la 17,5%, cu 1,6 puncte mai mult decat la sfarsitul lui 2003.

Cea mai mare pondere in numarul total al clientilor o detin persoanele fizice, care insumeaza 24,2 milioane. Cum nerezidentii nu aveau dreptul pana anul acesta sa-si deschida conturi de depozit in lei, este de presupus ca ponderea acestora in totalul clientilor persoane fizice este mica.

Numarul acestor clienti, care depaseste populatia totala a tarii se poate explica si prin comportamentul tipic al romanilor, care de obicei colaboreaza cu mai multe banci, alegand de la fiecare produsul care considera ca i se potriveste mai bine.

Bancherii spun ca, din acest punct de vedere, anul 2005 va fi dedicat fidelizarii clientelei. Astfel, clientii vor fi stimulati sa lucreze cu o singura banca, istoricul de colaborare urmand sa ii aduca beneficii suplimentare.

Pe locul al doilea ca pondere in numarul total al clientilor se situeaza societatile comerciale cu capital privat. Numarul acestora ajunsese la sfarsitul lui februarie la 863.576, in crestere cu aproape 18% fata de inceputul lui 2004. Ritmul mai mare de crestere se datoreaza insa si bazei de comparatie mai reduse.

Numarul societatilor comericale cu capital de stat care colaborau cu o banca ajunsese la sfarsitul lui februarie la 12.358, in crestere usoara fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In categoria "altii", care include si societatile de asigurari, erau trecuti in februarie 160.878 de clienti, in crestere cu 25% fata de anul 2004. Din nou, baza de comparatie redusa distorsioneaza rezultatele.

Numarul conturilor deschise de acesti clienti la bancile comerciale a ajuns la 33,1 milioane la sfarsitul lui februarie, aproape 90% - 29,8 milioane dintre acestea fiind in lei. Totalul conturilor deschise in lei marca astfel o crestere anuala de aproape 4%.

Numarul conturilor in valuta a ajuns la 3,3 milioane, in crestere cu 32% fata de februarie 2004. Ritmul mare de crestere, chiar si in conditiile unei baze mai mici, reflecta migrarea puternica spre valuta, cel putin in cazul creditarii. Pe parcursul anului trecut soldul creditelor in valuta a crescut cu peste 38%, in timp ce imprumuturile in lei au crescut cu numai 11,1%. In cazul economisirii populatia s-a orientat mai mult spre lei, tendinta devenind mai vizibila in ultimele luni. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO