Bănci și Asigurări

Numerarul în circulaţie a depăşit 7 mld. € în decembrie

Numerarul în circulaţie a depăşit 7 mld. € în decembrie

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

26.01.2012, 00:03 136

Numerarul aflat în circulaţie a urcat în luna decembrie cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, media zilnică a cash-ului din economia reală fiind de 30,6 miliarde de lei (7,1 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Volumul mai mare al banilor aflaţi în circulaţie reflectă o revenire a apetitului de consum al românilor dată fiind perioada sărbătorilor de iarnă. Apetitul mai mare pentru consum este confirmat de faptul că volumul numeraului a crescut de trei ori peste rata anuală a inflaţiei, de 3,1% în decembrie.

Cifrele publicate de BNR sunt confirmate şi de bancheri, care au raportat în perioada sărbătorilor de iarnă creşteri de până la 20-30% a sumelor retrase de clienţi de la bancomate.

Veniturile nu au crescut substanţial anul trecut în condiţiile în care economia nu şi-a revenit complet din recesiune, iar cheltuielile suplimentare au fost susţinute în bună măsură de banii economisiţi anterior. Depozitele populaţiei au crescut cu circa 5 mld. euro în criză datorită creşterii sentimentului de prudenţă al clienţilor.

Volumul mai mare al numerarului aflat în circulaţie vine în paralel cu o creştere a sumelor tranzacţionate pe card, jucătorii din industrie raportând creşteri de două cifre pe acest segment.

Băncile mari au raportat creşterea cu până la 30% a volumului tranzacţiilor cu carduri la comercianţi şi pe internet în perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce reflectă o schimbare a comportamentului clienţilor. Băncile au încercat în ultimii ani, prin diverse campanii, să încurajeze plata cu cardul, iar clienţii au adoptat acest mijloc de plată şi pe mă­sură ce reţelele de acceptare s-au extins.

Băncile locale au un portofoliu total de circa 12,8 milioane de carduri, iar reţeaua de acceptare este formată din 115.000 de POS-uri şi 10.500 de bancomate. Dacă numărul de carduri a stagnat în ultimii doi ani, reţeaua de acceptare a continuat să se extindă rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO