Bănci și Asigurări

Numerarul în circulaţie a fost în ianuarie de 30,4 miliarde de lei, comparabil cu decembrie

Numerarul în circulaţie a fost în ianuarie de 30,4 miliarde de lei, comparabil cu decembrie

Autor: Claudia Medrega

05.03.2012, 00:00 92

Numerarul aflat în circulaţie a urcat în ianuarie cu 15% faţă de aceeaşi lună a anului 2011, media zilnică a cash-ului din economia reală fiind de 30,4 mld. lei (echivalentul a 7 mld. euro), potrivit datelor BNR.

Nivelul este comparabil cu cel de la sfârşitul anului trecut, volumul mai mare al banilor aflaţi în circulaţie reflectând o revenire a apetitului de consum al românilor. Veniturile nu au crescut substanţial nici anul trecut, nici la început de 2012, în condiţiile în care economia nu şi-a revenit complet din criză, iar cheltuielile suplimentare au fost susţinute în bună măsură de banii economisiţi anterior.

Şi depozitele populaţiei au crescut în criză datorită creşterii sentimentului de prudenţă al clienţilor. Volumul mai mare al numerarului aflat în circulaţie vine în paralel cu o creştere a sumelor tranzacţionate pe card. Băncile au încercat în ultimii ani, prin diverse campanii, să încurajeze plata cu cardul, iar clienţii au adoptat acest mijloc de plată şi pe măsură ce reţelele de acceptare s-au extins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO