Bănci și Asigurări

O luna de curs liber sau o luna de apreciere

02.12.2004, 00:00 24



Cursul euro/leu a coborat pe parcursul lui noiembrie cu 5,6%, respectiv 2.313 lei, dupa ce Banca Nationala a anuntat in primele zile ale lunii ca isi va restrange interventiile pe piata.



Comparativ cu inceputul anului, euro este mai slab acum (in termeni nominali) cu 6,3%, dupa ce cursul a coborat cu 2.758 de lei.



Dolarul s-a depreciat de la inceputul lunii cu 3.000 de lei, respectiv 9,3%.



Aceasta apreciere a leului a insemnat pentru cei care aveau de rambursat credite in valuta o usurare substantiala a efortului, prin diminuarea ratelor. In schimb, cei care au optat pentru valuta la economisire au asistat la o depreciere in termeni reali a depunerilor., Pentru economiile in valuta, dobanzile remunerate au devenit, dupa aceste deprecieri, real negative.



Pe piata valutara cotatiile au coborat la ultima sedinta din noiembire pana la un minim de 38.280/38.330 lei pentru un euro. Ultima sedinta din noiembrie s-a inchis in cotatii de 38.360/38.410, cu aproape 2.400 de lei mai jos decat cea din prima zi a lunii.



Volatilitatea mai mare a cursului a alimentat si cresterea volumelor tranzactionate pe piata. Astfel, volumul zilnic al operatiunilor interbancare a depasit frecvent 250 de milioane de euro, chiar 300 de milioane de euro in primele zile ale lunii. Spre sfarsit, volumele au mai scazut, media ultimei saptamani coborand la 178 de milioane de euro zilic. Volumele raman, chiar si in aceste conditii, peste media de 158 de milioane inregistrata in octombire. Un alt efect al volatilitatii mai mari a fost si cresterea spread-urilor (diferenta dintre cotatiile la vanzare, respectiv cumparare). Astfel, spread-urile au crescut de la 25, 30, 50 de lei la inceputul lunii la 50, 70, chiar 100 de lei in ultimele sedinte.



Potrivit statisticilor bancii centrale, piata a inregistrat de la inceptul lunii un deficit net de peste 260 de milioane de euro. In acest context, scaderea cotatiilor este cel putin greu de explicat. Jucatorii spun insa ca in piata exista de fapt un usor excedent, alimentat de intrari care nu se regasesc in statisticile bancii centrale. Acesti bani, intrati prin intermediul diferitelor instrumente financiare, reprezinta in special capitaluri cu un potential volatil ridicat.



Dealerii considera ca in in saptamanile urmatoare va aparea pe piata o corectie. Nivelul pana la care va urca euro, sI cat va ramane acolo, sunt insa greu de estimat. Jucatorii vorbesc insa de o apreciere pana spre 40.000 de lei, sau chiar peste.



Aceasta va fi alimentata de cererea ridicata de valuta pentru diferite repatrieri si pentru plata importurilor. Iesirile vor fi insa ponderate de valuta trimisa in tara de romanii care lucreaza in strainatate, cu ocazia sarbatorilor. Dupa experienta din luna iunie, aceste intrari se anunta, spun analistii substantiale. Pe de alta parte, importurile care acopera acum vanzarile retailerilor vor trebui platite la inceputul anului viitor. Trebuie tinut cont insa sI de faptul ca in ultimele sedinte, orice crestere a cursului a constituit un moment bun pentru reluarea vanzarilor de valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO