Bănci și Asigurări

O nouă criza bancară? Căderea Credit Suisse şi a băncilor din SUA se poate extinde? Cum răspunde Steven van Rijswijk, CEO al ING Group

Steven van Rijswijk, director general ING Group

Autor: Liviu Popescu, Cristian Hostiuc

19.04.2023, 00:05 437

Steven van Rijswijk, director general al ING Group, spune că este puţin probabil ca băncile din Europa să treacă printr-un episod similar cu cele din SUA de la jumătatea lunii martie, când retragerile masive de numerar au determinat închiderea unei bănci din Silicon Valley, întrucât sistemul bancar european este mult mai bine reglementat şi mai bine supravegheat în ceea ce priveşte parametrii de lichiditate. Iar în SUA, în cazul colapsului Silicon Valley Bank, este clar că nu a fost vorba de o bună gestionare a lichidităţilor.

► „Cred că principala lecţie învăţată este că o gestionare riguroasă a lichidităţilor este esenţială şi cred că în Europa, Banca Centrală Europeană are o supraveghere foarte strictă a gestionării lichidităţilor, ceea ce cred că este foarte important. Europa este foarte bine organizată şi există un control foarte strict. Ceea ce vreau să spun este că acest cadru de lichiditate este atât de strict în Europa încât am fi văzut un indicator mult mai devreme”, spune Steven van Rijswijk într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

► Dar în cazul salvării Credit Suisse de către rivalul elveţian UBS, ce s-a întâmplat acolo? „În ceea ce priveşte Credit Suisse, cred că lecţia este că în cele din urmă este vorba despre viabilitatea modelului de afaceri. Ceea ce este important pentru orice companie şi este întotdeauna cel mai important lucru pentru început este ca modelul de afaceri să fie viabil. Salvarea a avut loc rapid şi în weekend, dar aici este important şi al doilea lucru: este importantă o supraveghere destul de severă a lichidităţilor. În prezent nu există indicii că ar fi nevoie să se întâmple din nou. Dacă este sa comparăm băncile din Europa de acum cu cele din timpul crizei financiare, nivelurile de capital au crescut de 2 sau 3 ori. În plus, există şi o rată totală de capital şi tot felul de amortizoare suplimentare. Supravegherea a devenit mult mai consistentă în întreaga Europă prin intermediul BCE. Sistemul bancar european se află într-o poziţie mult mai bună decât atunci, cu niveluri de capital şi lichiditate mult mai ridicate”.

Interviul exclusiv ZF. Steven van Rijswijk, CEO ING Group

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO