Bănci și Asigurări

O veste bună: piaţa este interesată de titlurile româneşti

Autor: Liviu Chiru

07.04.2011, 23:57 24

Trezoreria a stabilit ieri un nou reper de preţ pentruîmprumuturile în lei pe trei ani - 7,29% pe an, în condiţiile încare a reuşit să plaseze integral o emisiune de obligaţiuni cuscadenţa în octombrie 2014, în valoare de 500 mil. lei. Băncile audepus oferte totale de valoare dublă.

Obligaţiunile poartă un cupon de 6,25% pe an, însă statul aplasat titlurile la 96,8% din valoarea nominală, rezultând astfelrandamentul mediu până la maturitate de 7,29% pe an. În martiestatul anulase redeschiderea unei emisiuni mai vechi de obligaţiunipe trei ani, considerând prea mari randamentele cerute debănci.

Nivelul randamentului era anticipat de analişti. Statul nu a maivândut recent obligaţiuni cu scadenţa în 2014, preferând în schimbsă redeschidă emisiuni mai vechi de obligaţiuni pe trei ani, careajung însă la scadenţă în vara lui 2013. Ultima dată astfel deobligaţiuni au fost plasate în februarie, la 7,11% pe an.

Obligaţiunile plasate ieri au însă randamentul mai apropiat decel al unor obligaţiuni pe cinci ani dintr-o emisiune mai veche, cuscadenţa în aprilie 2015, din care statul a plasat o tranşă înmartie la 7,35% pe an.

Trezoreria a reuşit să ducă în jos în ultimele săptămânirandamentele la titlurile cu scadenţe scurte, profitând deinteresul mare din partea jucătorilor străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO