Bănci și Asigurări

Oana Iacob, secretar de stat în ministerul de Finanţe: Prioritatea este simplificarea mecanismului de declarare şi plată a contribuţiilor sociale obligatorii pentru persoanele fizice

Oana Iacob, secretar de stat în ministerul de Finanţe:...

Autor: Georgiana Mihalache

20.02.2018, 11:18 1172

Prioritatea ministerului de Finanţe este simplificarea pentru persoanele fizice a declaraţiei contribuţiilor sociale datorate de aceştia, în urma modificărilor care au intrat în vigoare începând cu anul acesta, potrivit unei declaraţii a Oanei Iacob, secretar de stat în cadrul ministerului de Finanţe, prezentă la conferinţa PwC România – „Scena fiscalităţii din România în 2018”.

„La nivelul ministerului de Finanţe se află în lucru un mecanism care are în vedere o simplificare a declaraţiei contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice. După finalizarea mecanismului se va ieşi cu noul proiect pentru a fi dezbătut. Suntem în discuţii cu ANAF, cu Casa Naţională de Pensii Publice, CNAS pentru definitiv coordonatelor aferente noului sistem. Vom discuta şi cu categoriile de persoane fizice. Se va finaliza până pe 15 aprilie, încercăm cât mai repede să finalizăm acest demers. Vom comunica acest lucru”, a spus Oana Iacob în cadrul conferinţei PwC România.

Alte declaraţii ale Oanei Iacob:

Cu privire la mecanismul plăţii defalcate, începând cu 1 ianuarie s-a limitat aplicarea obligatorie pentru anumite categorii de contribuabili. Pentru celelalte categorii, mecanismul poate fi adoptat opţional, cu beneficiile aferente. Nu e un mecanism expres prevazut de directiva europeană, s-a transmis Comisiei Europene o solicitare care e în analiză. Cu excepţia categoriilor de contribuabili care implementează obligatoriu, sistemul e în prezent opţional şi directiva privind TVA cuprinde dispoziţii care permit statelor membre să întreprindă măsuri să îmbunătăţească colectarea de TVA.

În actualul program de guvernare se prevede analiza oportunităţilor privind reintroducere impozitului global, fără a se face referire la impozitul pe gospodărie. La acest moment nu se realizează analize punctuale din această perspectivă, priorităţile fiind reglementarea anumitor aspecte ce derivă din aplicarea în practică a noilor măsuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO