Bănci și Asigurări

Olandezii de la Eureko şi-au redus pierderile la 1,4 mil. euro, dar afacerile au stagnat

Autor: Ciprian Botea

05.04.2012, 00:04 419

Eureko, un jucător de talie mică din piaţa asigurărilor, a raportat anul trecut o scădere cu 70% a pierderilor, până la 6 milioane de lei (1,4 mil. euro), în timp ce afacerile au crescut cu mai puţin de 2% şi au ajuns la 42 milioane de lei (10 mil. euro).

Subscrierile din asigurări de viaţă au scăzut uşor faţă de anul precedent, la 31 milioane de lei (7,3 mil. euro), iar vânzările de poliţe de sănătate s-au majorat cu peste 5% şi au ajuns la 10,5 milioane de lei (2,5 mil. euro).

"În ciuda contextului economic dificil, 2011 a fost un an bun pentru Eureko şi rezultatele financiare s-au îmbunătăţit semnificativ. Anul acesta ne aşteaptă o serie de provocări şi de oportunităţi. Avem o prezenţă puternică la nivel naţional şi ne vom concentra pe eficientizare şi creştere organică prin optimizarea distribuţiei", a spus Frans van der Ent, preşedintele Eureko.

Creşterea afacerilor Eureko a încetinit în a doua jumătate a anului trecut după ce în primele şase luni compania raportase o creştere cu aproape 10% a primelor brute subscrise, până la 22 milioane de lei.

Olandezii de la Eureko au intrat pe piaţa locală la începutul anilor 2000 prin preluarea grupului Interamerican, care avea o subsidiară şi în România, dar au rămas cu o prezenţă discretă în contextul în care au rămas focualizaţi pe segmentul asigurărilor de sănătate, o piaţă aflată încă mult sub potenţial la nivel local.

Eureko îşi concentrează afacerile pe asigurări de viaţă şi asigurări de sănătate după ce la jumătatea anului 2009 a renunţat la afacerile din sectorul asigurărilor generale. Pe asigurări de sănătate, compania este lider de piaţă, cu o cotă de circa 23%. Olandezii mai administrează pe plan local un fond de pensii obligatorii cu 411.000 de clienţi şi active de peste 390 milioane de lei (90 mil. euro) la sfârşitul lunii februarie. Fondul administrat de Eureko a raportat anul trecut un randament de 8,8%, de aproape trei ori peste rata inflaţiei.

Pe asigurări de viaţă cu componentă investiţională (unit-linked) Eureko a raportat un randament de aproape 8% la lei şi de 3,4% la euro. Compania are în portofoliu şi o poliţă de viaţă cu randament garantat de 8% în 2011. Trei sferturi din business-ul Eureko se concentrează pe asigurările de viaţă, dar compania a pierdut teren pe acest segment anul trecut, în contextul în care piaţa a crescut cu 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO