Bănci și Asigurări

Omniasig asigura Azomures pentru un milion de euro

11.05.2006, 00:00 96

Compania Omniasig, membra a grupului austriac Vienna Insurance, asigura si in acest an producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures. Asiguratorul a incheiat un contract cu Azomures in septembrie anul trecut, suma asigurata fiind de 600 mil. dolari (circa 473 mil. euro). Prima de asigurare aferenta acestui contract depaseste 1,3 mil. dolari (un milion de euro), potrivit raportului anual al Azomures.

Niciuna dintre parti nu a facut comentarii referitor la contractul de asigurare. Surse din piata asigurarilor sustin ca polita cumparata de Azomures de la Omniasig este de tip property, adica de asigurare de bunuri, si ca producatorul de ingrasaminte a inceput sa lucreze cu Omniasig din 1998-1999.

Cotatia de prima, adica procentul care se aplica sumei asigurate pentru a calcula prima de asigurare, este de 0,22%.

"Pentru riscurile existente la o fabrica de ingrasaminte, 0,2% este destul de putin. Cotatia pentru astfel de riscuri este de 0,3% pana la 0,4%", spun sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca, de fapt, polita emisa de Omniasig este un "fronting" pentru o companie de asigurari din Turcia, Halk Sigorta. Compania Azomures este controlata de turcii de la Transworld Fertilizers Holding, care detin circa 56% din capital. Companiile de asigurari din strainatate recurg la fronting-uri in Romania deoarece nu pot actiona direct pe aceasta piata. Compania de asigurari locala emite o polita de asigurare, dar cedeaza riscul si prima companiei din strainatate. Asiguratorul local incaseaza un comision de fronting, valoarea acestuia fiind situata intre 1% si 10% din prima de asigurare.

Astfel, compania de asigurari locala nu preia niciun risc, dar castiga comisionul de fronting si cota de piata, deoarece prima de asigurare din contractul respectiv este reflectata in bliantul companiei.

Azomures a inregistrat in primele trei luni venituri de 33,2 mil. euro, in scadere cu 45% fata de perioada similara din 2005. Producatorul de ingrasaminte este unul dintre clientii mari pentru care se lupta companiile de asigurare, alaturi de Alro, Sidex, Tarom sau alte obiective. Azomures este listata la Categoria I a BVB, capitalizarea companiei fiind de aproape 32 mil. euro la un pret de 0,212 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO