Bănci și Asigurări

Omniasig da dividende de 5 mil. €, jumatate din profit

05.05.2010, 23:04 157

Omniasig, a doua companie din piata asigurarilor, le va acordaactionarilor dividende in valoare totala de 20,6 mil. lei (5 mil.euro, brut), aproape jumatate din profitul obtinut anul trecut.

Omniasig, specializata pe asigurari generale, se numara printreputinii asiguratori profitabili de pe piata locala.

In 2009 compania a raportat un profit brut de 52,7 mil. lei(12,5 mil. euro). Castigul companiei s-a redus de aproximativ treiori fata de anul anterior, in conditiile in care in 2008 Omniasig ainregistrat un profit important datorita vanzarii participatieidetinute la asiguratorul Unita.

Omniasig este controlata de Vienna Insurance Group, cel mai maregrup din piata locala a asigurarilor, care detine 98,86% dinactiuni.

De asemenea, sunt actionare trei societati de investitiifinanciare: SIF Muntenia (0,08% din actiuni), SIF Banat-Crisana(0,071%) si SIF Oltenia (0,05%). Printre actionarii persoane fiziceai asiguratorului se numara si Ion Bazac, fost ministru alsanatatii, care detine 0,009% din actiuni.

Actionarii Omniasig au decis luna trecuta ca 1,14 milioane delei din profitul pe 2009 vor merge in rezerva legala, 1,5 milioanede lei reprezinta participarea salariatilor la profit, iar restuleste profit ramas nedistribuit.

Omniasig este numarul doi in piata asigurarilor generale, cu subscrieri de 1,11 mld. lei (264 mil. euro) anul trecut, in scadere cu6% fata de 2008.

Aceasta este prima scadere a afacerilor Omniasig, compania avando prezenta puternica in asigurari auto, segment foarte afectat decriza. La sfarsitul anului trecut cota de piata a asiguratoruluiera de 12,6%, in scadere cu un punct procentual fata de 2008.

Omniasig nu se afla departe de liderul pietei, Allianz-Tiriac,care a incheiat anul trecut cu o cota de 14,6%.

Vienna Insurance Group mai detine pe piata locala asiguratoriiAsirom, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO