Bănci și Asigurări

Omniasig: Daca se va ivi vreo oportunitate, vom face o noua achizitie

13.12.2004, 00:00 43



Omniasig va fuziona anul viitor cu Asirag si AGI companii unde a cumparat pachete importante de actiuni, iar daca se va oferi o noua oportunitate nu vom ezita sa facem o noua achizitie, a declarat Constantin Toma, directorul general al companiei de asigurari.



"In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, in 2007, nu este exclus sa intram in componenta unui grup international din domeniul asigurarilor" a mentionat Toma.



Omiasig se afla pe locul trei pe piata romaneasca a asigurarilor generale dupa Allianz-Tiriac si Asirom. Dupa noua luni, Ominiasig a inregistrat un profit brut de 1,8 milioane dolari (1,38 mil. euro) la un volum al primelor subscrise de 67 milioane dolari (51,5mil. euro). Daunele platite au fost de 24,9 mil. dolari (19,15 mil. euro). La unsprezece luni volumul primelor brute subscrise a fost de 68,3 milioane de euro in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Principalul actionar al Omiasig este grupul financiar TBI.



In acest moment cca. 60% din capitalul companiilor de asigurari apartine investitorilor straini. "Fara prea mult zgomot investitorii straini au inceput sa fie prezenti in capitalul companiilor de asigurari. Numai cateva companii mai detin capital autohton." a mentionat Toma.



Cea mai ravnita societate pentru investitorii straini este Asirom, detinuta de omul de afaceri Ioan Nicolae, patronul grupului InterAgro.



Piata asigurarilor, atat generale cat si de viata, va atinge in acest an 800 de milioane de euro.



In acest moment industria asigurarilor detine o pondere de numai 1,3% din PIB sub celelalte tari din regiune ceea ce lasa loc de o crestere importanta in anii urmatori. In Polonia industria asigurarilor are o pondere de 3% din PIB, in Cehia de 4,4%, in Ungaria de 2,9% si-n Bulgaria de 1,7% din PIB.



"Suntem pozitionati ca fiind o piata care va inregistra o crestere importanta. In Romania piata asigurarilor va creste mai repede decat PIB-ul de patru ori." a mentionat Toma. El crede ca in 10-20 de ani ponderea asigurarilor in PIB se va apropia de 8%.



Integrarea Romaniei in UE va da posibilitatea companiilor straine de asigurari sa vanda polite pe piata romaneasca fara a avea o reprezentanta aici, acest lucru constituind o amenintare pentru jucatorii din industrie. "Nu ne este teama de momentul integrarii" a spus Toma. cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO