Bănci și Asigurări

Omul de afaceri Dan Adamescu mai vinde 23% din Astra austriecilor de la Uniqa

Omul de afaceri Dan Adamescu mai vinde 23% din Astra austriecilor de la Uniqa

Dan Adamescu, proprietarul Nova Trade: Tranzactia a fost facuta conform intelegerii initiale. Uniqa a ajuns acum la 50% din Astra plus o actiune. Pretul de vanzare a depins de performanta financiara a companiei, care a fost peste asteptari.

29.06.2007, 17:14 35

Grupul austriac Uniqa a devenit actionarul majoritar al Astra-Uniqa, dupa ce a semnat cu omul de afaceri Dan Adamescu un contract pentru cumpararea unui pachet de 23% din companie. In vara anului 2005, Uniqa a mai cumparat 27% din actiunile societatii de asigurari.
"Tranzactia a fost facuta conform intelegerii initiale. Uniqa a ajuns acum la 50% din Astra plus o actiune. Probabil ca firma va fi delistata de pe Bursa, dar nu este o chestiune iminenta. Pretul de vanzare a depins de performanta financiara a companiei, care a fost peste asteptari", a declarat pentru ZF Dan Adamescu.
Aceasta ultima tranzactie face parte din acordul semnat de Adamescu cu austriecii la mijlocul anului 2005, care prevedea ca Uniqa va avea o participatie majoritara la Astra pana la sfarsitul acestui an. Societatea Nova Trade, prin care Adamescu este actionar la Astra, ramane astfel cu 47% din titluri.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. In vara lui 2005, austriecii au cumparat 27% din Astra Asigurari cu 10 milioane de euro. Compania de asigurari, listata pe RASDAQ, are acum o capitalizare de circa 169 de milioane de euro, deci valoarea de piata a pachetului vandut de Adamescu se ridica la 39 de milioane de euro.
Pe de alta parte, tranzactiile ultimilor ani de pe piata asigurarilor arata ca, cel mai des, pretul platit de cumparatori a fost de circa 0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri.
Astra-Uniqa a avut anul trecut prime brute subscrise de peste 86 de milioane de euro, deci, calculand astfel, valoarea companiei ar fi de circa 69 de milioane de euro, iar cea a actiunilor vandute de Adamescu, de 16 milioane de euro.
"Banii vor fi investiti in imobiliare, in media si in alte domenii. Vrem sa facem un grup media in jurul Romaniei Libere", afirma Adamescu, care detine aproape 50% din actiunile societatii "R", care editeaza cotidianul Romania Libera, alaturi de grupul german WAZ.
Dan Adamescu afirma ca a investit in Astra, de cand a preluat compania de la statul roman in 2002, circa 55 de milioane de euro, si ca este deja pe profit. "Este o operatiune pozitiva", spune el.
Ce se va schimba in strategia companiei?
"Astra isi va dezvolta puternic parteneriatul cu Raiffeisen (care are legaturi de actionariat cu Uniqa - n.red.), va dezvolta produse noi de asigurari generale, va aborda mai agresiv piata asigurarilor de viata si va intra in asigurari de sanatate", sustine omul de afaceri.
Potrivit lui Adamescu, dupa vanzarea actiunilor nu vor fi schimbari de management in companie. "Tranzactia este in curs de autorizare de catre autoritatile locale. Uniqa va face o oferta obligatorie micilor actionari ai companiei listate Astra, in conformitate cu cerintele legale", au precizat ieri reprezentantii Astra-Uniqa.
Ei spun ca, dupa aceasta achizitie, compania se va extinde si pe investitii imobliare. Directorul general al Astra-Uniqa, Radu Mustatea, afirma ca austriecii nu au pus problema schimbarii numelui societatii.
In primul trimestru, Astra-Uniqa a inregistrat prime brute subscrise de 35,4 milioane de euro, in scadere cu 4% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, daunele platite de companie au crescut cu 60%, pana la 11,6 milioane de euro.
Pe asigurari generale, primele brute subscrise de Astra au fost de 35,3 mil. euro, fata de 36,8 mil. euro in primele trei luni din 2006. Din asigurari de viata, compania a inregistrat in primul trimestru venituri de circa 0,1 mil. euro, in scadere cu mai mult de o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Compania a raportat in primele trei luni o pierdere de circa 3,4 milioane de euro, de trei ori mai mare decat in primul trimestru din 2006.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sanctionat recent Astra-Uniqa prin suspendarea autorizatiei de a vinde asigurari RCA timp de o luna, in urma unei licitatii la care compania ar fi participat cu preturi mai mici decat cele notificate Comisiei. Curtea de Apel Bucuresti a suspendat insa decizia CSA in cursul acestei saptamani, la cererea Astra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO