Bănci și Asigurări

Opinie Răzvan Voican: Factorul JP Morgan

Opinie Răzvan Voican: Factorul JP Morgan

Autor: Razvan Voican

28.01.2013, 00:08 1529

Criza a devenit un modus videndi în Europa Centrală şi de Est, emoţiile s-au mai estompat, pericolul unei retrageri masive a capitalului străin nu s-a materializat, iar printre previziunile încă marcate de pesimism şi-au făcut loc şi aşteptări optimiste la prima conferinţă financiară regională organizată la fiecare început de an la Viena.

Guvernatorul băncii Austriei Ewald Nowotny n-a mai pus pe jar ţările care depind mai mult sau mai puţin de băncile de la Viena aşa cum o făcea în urmă cu un an şi nici Herbert Stepic, carismaticul şef al Raiffeisen Bank International, n-a mai ieşit la rampă.

Chiar dacă organizatorii au raportat una dintre cele mai numeroase participări înregistrate de-a lungul anilor, panelul guvernatorilor din regiune - una dintre cele mai prizate dezbateri şi la care România este reprezentată în mod obişnuit de viceguvernatorul BNR Cristian Popa, a debutat cu multe scaune goale. Temperatura discuţiilor nu a mai crescut ca în anii trecuţi, vorbitorii insistând mai mult pe ameninţările la adresa independenţei băncilor centrale - cu exemplificare pe situaţia din Ungaria, unde guvernatorul Andras Simor se apropie de finalul unui mandat extrem de solicitant, dar şi pe principiile care vor sta la baza proiectatei uniuni bancare şi a poziţiei pe care o vor avea băncile locale, neafiliate unor grupuri internaţionale.

În preambulul conferinţei Andreas Treichl, şeful Erste - care controlează cea mai mare bancă din România, s-a arătat mai degrabă pesimist din cauză că nu vede creştere pe pieţele pe care grupul său este prezent. "Cred că situaţia va rămâne dificilă, iar pieţele au luat-o puţin înaintea realităţii la acest început de an. Va fi un an în care se va vedea şi mai mult diferenţa dintre cei care au luat decizii bune, şi ca atare o vor duce mai bine, şi cei care au făcut greşeli şi o vor duce şi mai rău. Continuăm să trăim vremuri nesigure, creşterea economică va fi foarte mică, situaţia politică rămâne dificilă peste tot, iar mediul de lucru este îngreunat de demersurile de reglementare. Totuşi, ce a fost mai rău a trecut, iar cine a supravieţuit în 2012 va trece şi prin 2013", spune bancherul care acum şapte ani a făcut cel mai scump pariu pe România. El pledează pentru ca băncile să aibă mai mult curaj în finanţarea antreprenorilor - cei care pot dezgheţa cu adevărat creşterea economică. "Politicienii din ţările din regiune nu încurajează antreprenorii, nu-i motivează să rămână aici şi să investească în ideile lor. Aşa că măcar băncile trebuie să le dea o şansă, chiar dacă din cauza mediului general sunt tentate să facă exact invers. Băncile care vor finanţa antreprenorii vor avea succes; cele care nu şi-au făcut temele în ultimii ani şi îşi consumă timpul cu autorităţile de reglementare vor avea de pierdut."

Viena este şi o ocazie ca oficialii români să le spună la început de an bancherilor, analiştilor şi investitorilor adunaţi la conferinţa Euromoney de la Viena ce se mai întâmplă la Bucureşti şi ce au de gând să facă la capitolul politici economice şi strategii de finanţare.

Ocazia a venit şi de această dată la mijloc de ianuarie, însă a fost puţin folosită, România devenind cu adevărat vizibilă printr-o fericită coincidenţă. Singurii emisari ai autorităţilor au fost viceguvernatorul BNR Cristian Popa şi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Enache Jiru, care au şi susţinut un panel dedicat României, însă în cadrul celorlalte sesiuni de discuţii din programul conferinţei prezenţa a fost minimă. Mai încărcată a fost agenda paralelă a şefului Trezoreriei care a putut transforma deplasarea de la Viena într-un adevărat roadshow ca urmare a numeroaselor solicitări pentru discuţii cu bancheri.

Interesul participanţilor la conferinţă legat de România a fost însă stimulat de JP Morgan care a anunţat într-o marţi seară că intenţionează să includă titlurile româneşti în lei într-unul dintre cei mai urmăriţi indici ai pieţelor emergente. Chiar dacă era aşteptată mai devreme sau mai târziu, vestea a provocat surpriză, iniţial fiind privită cu ceva neîncredere chiar de o reprezentantă a gigantului american aflată la Viena. Teoretic anunţul ar fi putut veni chiar din octombrie anul trecut dacă nu ar fi apărut bruiajul provocat de criza politică, însă aceasta este altă poveste. În treacăt mai poate fi amintit faptul că de aceeaşi onoare s-a bucurat vara trecută Nigeria.

Cert este că în ziua următoare avalanşa de capital străin la licitaţia de titluri de stat de la Bucureşti a întrecut cu mult aşteptările Ministerului Finanţelor, anunţul JP Morgan dovedindu-se un vector de imagine mai puternic decât cinci roadshow-uri. Un serviciu cu două tăişuri totuşi, pentru că efectul de pendul ar fi devastator în cazul în care investitorii care au pus bani pe România ar găsi motive să iasă brusc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO