Bănci și Asigurări

Pana la ieftinirea ipotecarelor, se incinge concurenta creditelor de consum

25.01.2005, 00:00 22



Tendinta de scadere a dobanzilor la creditele in lei devine, in sfarsit, vizibila si la ghiseele bancilor comerciale, insa nu trebuie sa va asteptati ca de la Alpha Bank chiar sa obtineti un credit ipotecar la o dobanda de 14% pe an, asa cum s-ar fi putut intelege din declaratiile unui oficial al bancii.



De fapt, un client obisnuit se poate imprumuta la o dobanda care merge de la 15,75% pana la 18%, in functie de profilul, bonitatea solicitantului si caracteristicile creditului.



Contactati de Ziarul Financiar, reprezentatii Alpha Bank au declarat ieri ca este vorba despre "o dobanda de referinta, la care se adauga o marja, stabilita de banca in functie de client. In final, clientul plateste o dobanda mai mare cu valoarea acestei marje". Dobanda de referinta a bancii este actualizata la fiecare sase luni. Astfel, o dobanda la creditele in lei pe termen mediu si lung de numai 14% ramane inca un vis. Ramane insa promisiunea ING Bank de a veni pe piata din a doua jumatate a lunii februarie cu o dobanda de 13% pe an pentru creditele ipotecare Fidelis cu rata fixa pe o perioada de cinci ani.



Pana atunci, avem certitudinea scaderii in medie cu doua puncte procentuale a dobanzilor practicate de BRD-SocGen la mai multe tipuri de credite in lei, mai putin la cele imobiliare.



Banca a redus dobanda perceputa la finantarile pe cardurile Maestro (overdraft) cu patru puncte procentuale, pana la 28% pe an. La cardurile de credit Mastercard Gold banca a redus dobanda cu trei puncte procentuale, pana la 23% pe an. Pentru cardurile de credit Visa BRD a operat in decembrie o ajustare de dobanzi, acestea coborand pana la 29% pe an.



La creditele pentru nevoi personale nenominalizate "Expresso", banca a operat reduceri de doua puncte procentuale, astfel incat dobanda variabila este acum de 26% pe an, iar cea fixa de 22% pe an.



Creditele pentru nevoi nominalizate "Expresso" sunt de acum mai ieftine cu un punct procentual, dobanda perceputa fiind de 25% pe an. Imprumuturile Stundent Plus si Credit 10 (destinate finantarii studiilor post-universitare si universitare) vor avea dobanzi mai mici cu un punct procentual, de 21% si respectiv 22% pe an.



Pentru creditele auto banca a redus dobanda fixa cu doua puncte procentuale, iar pe cea variabila cu un punct procentual.



BRD - SocGen a redus dobanda si pentru recent lansatele credit Expert - destinante liber-profesionistilor, de asemenea cu un punct procentual. Astfel, dobanda variabila este de 25% pe an, iar cea fixa de 21% pe an.



BRD a invocat ca principal motiv al ajustarilor scaderea ratei dobanzii de interventie a Bancii Nationale, precum si evolutia pietei in general.



Cu noile niveluri de dobanda, BRD se apropie de ratele practicate de BCR. "Chiar si in conditiile reducerilor anuntate, dobanzile active ale BCR raman cele mai reduse din piata, iar dobanzile la depozite printre cele mai atractive", a declarat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.



Al treilea jucator de pe piata, Raiffeisen Bank, a operat in urma cu o saptamana reduceri ale dobanzilor la creditele in lei in medie cu doua puncte procentuale. De asemenea, a ajustat si dobanzile platite clientilor la depozite. Dobanda la creditele pentru nevoi personale si la cele de consum a scazut de la 28% la 26% pe an. La creditele imobiliare dobanda a scazut de la 25% la 23% pe an. Cea mai ampla scadere de dobanda - de patru puncte procentuale - a fost operata la cardul de credit Mastercard, aceasta ajungand astfel la 28% pe an. In cazul facilitatii de descoperit de cont, dobanda perceputa a coborat cu un punct procentual, pana la 28% pe an.



Pentru creditele in valuta banca percepe o dobanda de 9% - 9,5% pe an, atat la euro cat si la dolari. Banca a operat si reduceri ale dobanzilor la depozitele in lei, cuprinse intre 0,5 si 1 punct procentual. Astfel, pentru depozitele clientilor persoane fizice dobanzile remunerate osicleaza intre 13% si 13,5% pe an. Pentru cliensii pesoane juridice dobanzile variaza intre 12% si 12,5% pe an.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO