Bănci și Asigurări

Paradoxal, deşi exporturile şi importurile cresc, tranzacţiile valutare scad neaşteptat

Paradoxal, deşi exporturile şi importurile cresc,...

Autor: Liviu Popescu

10.06.2016, 00:07 1222

Jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de aproape 1,2 mld. euro în fiecare zi lu­cră­toare din luna mai, în scădere cu 20% faţă de luna prece­den­tă, potrivit datelor BNR. Comparativ cu aceeaşi lună din 2015, volumul tranzacţiilor pe piaţa de la Bucureşti s-a diminuat cu 27%.

„Volatilitatea redusă a perechii euro/leu din ultimii ani des­curajează participarea activă pe acestă piaţă a inves­ti­torilor instituţionali internaţionali, având în vedere posi­bilităţile limitate de câştig“, a explicat Ciprian Dascălu, eco­nomistul-şef al ING.

La prima vedere, prăbuşirea activităţii pe piaţa valutară pare paradoxală având în vedere nivelul record al ex­porturilor şi importurilor atins anul trecut.

În primele patru luni din 2016, România a ex­portat bu­nuri în valoare de 18,5 mld. euro, în creştere cu 6,9% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă din 2015, dar a importat bunuri în va­loa­re de 21,3 mld. euro în acelaşi interval, în creştere cu 9,8% faţă de primele patru luni din 2015.

Exporturile au închis anul 2015 la maximul istoric de 54,6 mld. euro, în urcare anuală cu 4,1%, în timp ce importurile au ajuns la 63 mld. euro, în creştere cu 7,6%, maxime istorice pentru al treilea an consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO