Bănci și Asigurări

Pascariu vrea să rămână chairman la UniCredit

Autor: Razvan Voican

06.02.2011, 23:50 77

Dan Pascariu, 60 de ani, unul dintre bancherii români cu cea maiîndelungată carieră, intenţionează să-şi păstreze poziţia depreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank,în funcţie şi de discuţiile cu acţionarii, în condiţiile în careactualul mandat îi expiră la primăvară.

"Vreau să-mi păstrez această funcţie considerând că potcontribui în continuare cu experienţa mea. Va depinde însă şi deînţelegerea cu acţionarii", a declarat Pascariu.

El a fost ales preşedinte al Consiliului de Supraveghere alUniCredit pe 17 aprilie 2008, tot atunci fiind reconfirmat RăsvanRadu în funcţia de preşedinte executiv (CEO) al băncii. În acelmoment a avut loc separarea netă între membrii Consiliului deAdministraţie şi cei ai boardului executiv, conform modeluluidualist de conducere din grupul italian UniCredit. La începutul lui2007, în perspectiva fuziunii dintre HVB Ţiriac şi UniCreditRomânia, Pascariu fusese desemnat preşedinte al Consiliului deAdministraţie, în timp ce Radu primea calitatea de membru al CA şiCEO al viitoarei UniCredit Ţiriac Bank.

UniCredit Ţiriac Bank este controlată de grupul italianUniCredit, care cumulează circa 50,6% din acţiuni, alături de omulde afaceri Ion Ţiriac, care deţine 45%. Italienii au indicat de maimulte ori că intenţionează să păstreze acest parteneriat perpetuatde când fosta Banca Ţiriac a fuzionat cu HVB, Ţiriac negociindu-şio poziţie puternică şi la fuziunea ulterioară, dintre HVB Ţiriac şiUniCredit.

În pofida speculaţiilor care au circulat mult timp pe piaţă,Pascariu şi Radu fac echipă din 2007, de când cu fuziunea dintrecele două bănci amintite.

Pascariu a spus de la bun început că a renunţat la conducereaexecutivă din convingere, lăsând locul mai tânărului Răsvan Radu,însă gestul său a părut greu de crezut pentru piaţă, având învedere preponderenţa exemplelor în care liderii renunţă cu greu laprima linie. El afirmă că a vrut să dea acelaşi sens retrageriisale din conducerea Asociaţiei Române a Băncilor, unde este membrufondator, sperând să-i fie urmat exemplul.

"Diferenţa dintre mine şi Răsvan Radu ţine de experienţă.Altminteri, la aproape 45 de ani el este mai bun decât eram eu laaceeaşi vârstă pentru că a avut acces la informaţie mai repede, maimult şi a fost expus la leadership mai mult, plus că are şi un«bagaj» mai mic." Pascariu consideră firească o astfel desuccesiune la nivel ierahic, care ar trebui să se regăsească şi însectorul de stat, "pentru că vin din urmă generaţii mai binepregătite" şi spune că nu se simte niciodată tentat să intervină îndeciziile executive.

Mai bine de 20 de ani, el a lucrat pentru fosta Bancă Română deComerţ Exterior, unde şi-a început cariera şi a avansat până lafuncţia de preşedinte în perioada 1991 - 1994. A participat latranzacţii-cheie pentru statul român precum finanţarea construcţieicentralei nucleare de la Cernavodă sau reeşalonarea datoriei cătrecreditorii din Clubul de la Paris şi Clubul de la Londra.

Astăzi, el spune că nu ar fi interesat să discute plecarea la oaltă bancă. "În aproape 40 de ani de carieră am avut numai treiangajatori, dintre care unul pentru mai puţin de doi ani (fostaBanca Bucureşti). Sunt un angajat fidel, nu sunt uşor defurat."

Una dintre principalele sale preocupări actuale este cultivarealeadershipului în bancă, însă susţine prelegeri pe această temă şipentru alte organizaţii şi crede că ar fi util ca măcar lamasteratele din facultăţile româneşti să existe cursuri deleadership (ştiinţa de a organiza şi capacita un grup de oamenipentru atingerea unui obiectiv comun - n.red.).

Tentanţia unei poziţii la banca centrală ca încununare acarierei? "Nu, nu mă gândesc la aşa ceva pentru că din punctul meude vedere există specificităţi clare în meseria de banchercomercial şi în cea de bancher central şi cred că sunt oameni multmai bine pregătiţi pentru banca centrală."

El consideră că nu este atât de important ca în banca centralăsă ajungă pe poziţii de conducere oameni care au lucrat înbankingul comercial. "Poate ar fi bine ca în Consiliul deAdministraţie să fie mai mult reprezentat acest tip de experienţă,însă nu neapărat la nivelul funcţiei de guvernator."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO