Bănci și Asigurări

Paşii prin care vrea BNR să cureţe băncile

Paşii prin care vrea BNR să cureţe băncile

Autor: Razvan Voican

07.06.2014, 13:48 1183

BNR propune patru paşi meniţi să grăbească băncile spre adoptarea propriilor proceduri şi politici interne de reducere a ponderii neperformantelor în bilanţ, prin acceptarea pierderilor şi înregistrarea în conturi extrabilanţiere.

Din cele patru recomandări care compun planul de curăţare a portofoliilor, rămâne în discuţie cel care vizează tratamentul creditelor acordate unor companii intrate în insolvenţă după ce Asociaţia Română a Băncilor a semnalat anumite carenţe la nivelul raportărilor făcute la BNR pe acest capitol de expuneri.

Credite neperformante de 6 mld. lei (1,3 mld. euro) care au fost integral provizionate şi de la care nu mai există aşteptări rezonabile de recuperare vor putea fi scoase în următoarele luni din bilanţurile băncilor în urma declanşării de către BNR a planului de acţiuni pentru reducerea ponderii neperformantelor din sistemul bancar, agreat cu FMI şi Comisia Europeană.

„Sunt credite pentru care băncile şi-au asumat practic pierderea, speranţă de a le mai recupera nu există, aşa că n-au de ce să le mai ţină în bilanţ. Le-am recomandat să le scoată“, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei supraveghere din BNR.

Paşii prin care vrea BNR să cureţe băncile

1. Scoaterea din bilanţuri a unui pachet de credite neperformante de 6 mld. lei deja integral provizionate şi pentru care pierderea a fost practic asumată.

2. Provizionarea în proporţie de 100% a unui pachet de credite reprezentând o expunere de 3,8 mld. lei (net) cu restanţe mai mari de un an şi pentru care nu mai există speranţă rezonabilă de recuperare, ur¬mată de înregistrarea în conturi extrabilanţiere.

3. Tratarea distinctă a creditelor acordate unor companii intrate în insolvenţă prin scoaterea acestora în afara bilanţului în proporţie de până la 90% în funcţie de aşteptările rezonabile de recuperare, respectiv prin păstrarea în bilanţ doar a unor cote considerate ca fiind recuperabile, cu provizionare corespunzătoare.

4. Scoaterea parţială din bilanţuri a creditelor neperformante cu un anumit grad de speranţă rezonabilă de recuperare: dacă există posibilitatea recuperării a 25% din valoarea expunerii pe baza valorificării colateralului, pentru restul de 75% băncile vor putea face o înregistrare în afara bilanţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO