Bănci și Asigurări

Patrick Gelin, presedintele BRD: Nu relaxam conditiile de acordare a creditelor

Patrick Gelin, presedintele BRD: Nu relaxam conditiile de acordare a creditelor

Gelin: Patronii IMM-urilor sunt buni intreprinzatori, dar nu si administratori financiari

05.05.2009, 18:39 19

Castigurile BRD din marja de dobanda au franat puternic in primele trei luni ale anului, inregistrand o crestere de numai 9% fata de sfarsitul lui 2008, pana la 351 mil. lei, fata de 34% in urma cu un an.

In aceeasi perioada, incetinirea activitatii de creditare s-a reflectat in reducerea vitezei de crestere a castigului din comisioane de la 49% la 12%, venitul net din aceasta sursa ajungand la 283 mil. lei. Astfel, comisioanele au ajuns sa reprezinte 38,9% din venitul net bancar al BRD, fata de un varf de 44,7% atins in trimestrul I 2008.
Venitul net bancar a ajuns la 815 mil. lei (191 mil. euro), in crestere cu 18% fata de nivelul de la 31 martie 2008.
Analistii Raiffeisen Capital&Investment remarca presiunea sub care a intrat marja de dobanda a BRD, aceasta contractandu-se pana la 3,14% de la 4,33% in trimestrul IV 2008, respectiv 4,07% in trimestrul I 2008.
Pentru a mobiliza lichiditati, banca a majorat dobanzile la depozite reusind o crestere de 11% a sumelor atrase de la persoane fizice in primele trei luni ale anului, fata de o majorare de numai 1% in aceeasi perioada din 2008, cand BRD nu resimtea aceeasi nevoie de resurse. In schimb, a incetinit de la 23% la 2% atragerea de lichiditati de la companii, care au inceput sa-si consume disponibilitatile in conditiile restrangerii accesului la credite.
Pe de alta parte, banca a redus viteza cheltuielilor generale de la 29% la 15%, pana la 356 mil. lei. Totusi, ponderea acestora in venitul net bancar a urcat de la 41% in trimestrul I 2008, la 43,6% in trimestrul I 2009.
In acelasi timp, rentabilitatea capitalului propriu a scazut de la 31,1% la 20%. BRD considera ca acesti doi indicatori sunt la niveluri rezonabile in actualul context.
Patrick Gelin, presedintele BRD, afirma ca BRD nu intentioneaza sa relaxeze conditiile de acordare a creditelor intr-o incercare de a revigora vanzarile, continuand politica de prudenta.
"De la caz la caz pot fi anumite exceptii, insa in general nu vom relaxa regulile. Politica noastra de creditare a ramas neschimbata, cu exceptia faptului ca in urma cu 18 luni am hotarat sa fim mai restrictivi la acordarea de credite in euro pentru persoane fizice si IMM-uri", afirma Gelin.
Bancherul considera ca unii patroni de IMM-uri sunt buni intreprinzatori, dar nu si buni manageri financiari. "Nu si-au facut rezerve si atunci cand scade cash-flow-ul se trezesc ca nu au pe ce pune mana."
Referindu-se la evolutia costului riscului, Gelin estimeaza ca acesta a crescut substantial la nivelul pietei, iar unele banci au dificultati din cauza provizioanelor pe care sunt obligate sa le constituie.
"Acum se plateste pretul goanei dupa cota de piata." In privinta proiectelor imobiliare, seful BRD afirma ca banca nu mai acorda credit pentru un proiect care nu este precomercializat (cu spatii deja inchiriate sau vandute). "In prezent avem discutii pentru trei proiecte, insa evaluarile iau mai mult timp acum."
Gelin sustine ca marjele de dobanda la retail sunt in prezent "normale".
In schimb, el afirma ca marjele scazusera prea mult pe segmentul companiilor mari si pe cel al IMM-urilor, in conditiile in care apreciaza ca unele banci recurgeau la dumping pentru a castiga clienti.
"In prezent, competitia bancara practic a disparut. A mai ramas ceva pe zona atragerii de depozite si pe marile companii cu risc bun."
Cat priveste depozitele, Gelin spune ca regreta nivelurile ridicate la care au ajuns dobanzile la lei si la euro, insa BRD "ramane in piata".
"Politica noastra este de a fi prudenti. Bancile mici au ajuns sa plateasca dobanzi de-a dreptul nebunesti. Noi nu platim oricat, ci doar incercam sa ne mentinem in piata pentru a ne pastra baza de clienti."
BRD avea la sfarsitul lunii martie 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 milioane de persoane fizice. Totalul activelor bancii se ridica la echivalentul a 11,9 mld. euro.
Raiffeisen Capital&Investment mentine recomandarea de cumparare de actiuni BRD, considerand ca, desi in crestere, costul riscului inca este la un nivel gestionabil, iar banca rezista peste asteptari la conjunctura de piata nefavorabila.
Actiunile BRD au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri cu o crestere minima de 0,68% la un pret de 7,35 lei, dupa ce atinsese un maxim de 7,55 lei. Capitalizarea bursiera a ajuns la 5,12 mld. lei (1,11 mld. euro).
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO