Bănci și Asigurări

Patru bănci au semnat până în prezent pentru "Prima Casă" 4

 Patru bănci au semnat până în prezent pentru "Prima Casă" 4

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

17.06.2011, 12:43 1183

Patru bănci au semnat până înprezent contractul cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMMpentru a intra în noul program "Prima Casă", dintr-un total de 12bănci care şi-au anunţat intenţia de a acorda în continuare creditecu garanţia statului, a anunţat, vineri, premierul EmilBoc.

Pe lista băncilor care au semnatcontractul cu Fondul se află BCR, CEC Bank, Alpha Bank şi BRD, aarătat premierul.

El a asistat la sucursala BCRsector 1 Bucureşti, la semnarea primului contract de credit dincadrul noului sistem al programului guvernamental "PrimaCasă".

Banca Comercială Română (BCR) aanunţat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că a începutcreditarea în programul "Prima Casa 4", fiind prima instituţie decredit participantă la noua etapă a programului.

Dobânda este variabilă şi esteformată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţiicu istoric în relaţia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienţiifără istoric). Pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de30 de ani, rata lunară în prezent este de 219,22 euro.

Clienţii trebuie să dispună de unavans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei ori din costul deconstruire.

Banca acceptă până la treicoplătitori şi nu se percepe comision de acordare credit saucomision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipatăeste zero.

Programul se adresează oricăreipersoane fizice care nu deţine în proprietate exclusivă sauîmpreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau care deţine celmult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prinprogram, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metripătraţi.

Programul guvernamental "PrimaCasă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantatcreditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euroşi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe culucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noicumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Guvernul a decis, în martie, cagaranţia statului să fie redusă la jumătate, iar în program să fieincluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având ladispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noilecondiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO