Bănci și Asigurări

Pe piata valutara s-a asternut linistea

23.03.2005, 00:00 11

Leul a inregistrat ieri deprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, insa pe fondul unei piete putin lichide.


BNR a calculat ieri un curs de 36.494 de lei pentru un euro, cu 123 de lei mai mult decat cotatia precedenta.

Dolarul a fost evaluat la 27.695 de lei, cu 174 de lei mai mult decat in ziua anterioara. Aceasta a fost a saptea sedinta consecutiva de apreciere pentru dolar, evolutia sa fiind alimentata si de intarirea inregistrata fata de euro pe pietele internationale, cat si de cresterea cursului leu/euro.


Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.260/36.360 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat usor, pana la un maxim al zilei de 36.480/36.580 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut ordine de vanzare, cotatiile coborand usor pana la 36.400/36.500 lei/euro, la inchiderea pietei.


"Volumele tranzactionate ieri au fost foarte mici, piata fiind deosebit de calma. La un moment dat am avut impresia ca BNR a intervenit doar pentru a genera tranzactii. Oricum, nu cred ca volumul tranzactionat va trece de 100 de milioane de euro", a comentat un dealer. Alti dealerii nu cred ca banca centrala a intervenit in piata, insa cu totii apreciaza ca volumele au scazut simtitor fata de ultimele zile.


Piata a inregistrat luni un deficit de patru milioane de euro, in conditiile in care vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 91 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 179 de milioane de euro, depasind usor media ultimelor zile. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 271 de milioane de euro, la nivelul ultimelor sedinte.


Pe piata de la Sibiu contractele futures leu/euro au fost tranzactionate in cotatii de 36.250 - 36.350 de lei pentru un euro, cu 150 de lei peste nivelul din ziua precedenta. Pentru scadenta iunie, euro a fost evaluat la 35.870, marcand astfel o apreciere usoara, insa ramane in continuare sub cursul oficial.


Pe pietele internationale dolarul a continuat sa se intareasca fata de euro. Cursul a coborat pana la o minima de 1,3150 dolari/euro, dupa care a urcat la 1,3190 dolari/euro, aproape de nivelul de la deschidere. Analistii apreciaza ca este posibil ca in zilele urmatoare trendul de apreciere a dolarului sa se mentina, cursul urmand sa scada pana spre 1,30 dolari pentru un euro. Intarirea monedei americane a fost alimentata de anuntul recent al oficialilor bancii centrale a Hong Kongului, care au spus ca nu vor vinde dolari contra euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO