Bănci și Asigurări

Pensiile facultative au atras doar 5.500 de cotizanti in martie

04.04.2008, 20:26 20

Numai 5.423 de noi clienti au inceput sa cotizeze pentru o pensie privata facultativa (pilonul III) in cursul lunii martie, potrivit datelor publicate ieri de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, numarul total de participanti la cele sapte fonduri de pensii facultative de pe piata a ajuns la 75.423 la sfarsitul lunii martie. Anterior, in februarie, numarul de clienti nou atrasi fusese de 11.000. In acelasi timp, activele nete ale fondurilor de pensii facultative au ajuns la aproape 25 de milioane de lei (6,7 milioane de euro), in crestere cu 16% fata de finele lunii februarie.
Practic, in primul trimestru al anului, pensiile facultative au atras circa 20.000 de contributori (fata de 55.000 la finele lui 2007) si active noi de circa 11 mil. lei (fata de cele de 14 mil. lei de la finele lui 2007).
Statisticile oficiale arata astfel ca explozia asteptata a pietei de pensii facultative nu a venit inca, dupa ce marea majoritate a actorilor pietei se declarau foarte optimisti in aceasta privinta la inceputul anului.
Potrivit datelor publicate ieri, BCR Prudent este cel mai mare fond de pensii facultative (cu aproape 17.800 de participanti si active nete de peste 9,1 milioane de lei), in timp ce Allianz-Tiriac, cu doua fonduri de pensii facultative, are in continuare cel mai mare numar de clienti.
La polul opus se afla fondul administrat de OTP Garancia (OTP Strateg), cu un numar de participanti mai mic de 300 si cu active nete de 53.000 de lei.
Pentru anul acesta, estimarile companiilor din domeniu indica atragerea unui numar de clienti noi de ordinul sutelor de mii, insa datele din primul trimestru arata ca piata mai are de asteptat pana sa-si confirme potentialul de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO