Bănci și Asigurări

Pensiile facultative au strans contributii de la 14.500 de clienti

05.10.2007, 17:15 9

NumaRul contributorilor la pensiile facultative a depasit 14.500 aproape de finalul lunii septembrie, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Comparativ cu prima raportare a Comisiei, valabila pentru data de 8 august, numarul contributorilor este trei ori si jumatate mai mare, in mai putin de doua luni.
Vanzarile acestor noi produse financiare au inceput efectiv in luna iunie a acestui an, odata cu primele trei fonduri autorizate: AZT Moderato (gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private), ING Clasic (ING Asigurari de Viata) si Pensia mea (Aviva), toate trei avand un profil de risc mediu. Ulterior au mai aparut pe piata inca trei fonduri: cate unul de la Allianz si ING si unul de la BCR Asigurari de Viata. Si fondul OTP Strateg este autorizat, dar acesta nu a inceput inca vanzarile si colectarea contributiilor.
Startul de anul acesta al pensiilor facultative este considerat dezamagitor de catre companiile de administrare de pe piata, vanzarea evoluand sub asteptari. Initial, companiile de administrare estimau circa 250.000 de clienti pentru aceste produse pana la finele anului, dar deocamdata numarul de clienti (care au semnat deja contractul, indiferent daca au platit sau nu prima contributie) s-a apropiat numai de 10% din acest nivel, adica 25.000, conform estimarilor pietei.
Motivul startului lent este suprapunerea cu campania de vanzare a pensiilor private obligatorii (pilonul II), care a inceput pe 17 septembrie. De atunci, intreaga atentie a pietei este concentrata pe aceasta cursa dupa clienti, in timp ce pensiile facultative au ramas pe plan secund. Companiile de administrare prezente pe ambele piete spun insa ca facultativele ar putea primi un impuls de crestere in aceasta perioada datorat intalnirii directe intre agentul de vanzare (care in unele cazuri este autorizat sa vanda ambele produse) si client.


Ce fonduri exista

AZT Moderato: administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, are un profil mediu de risc si 6.239 de contributori la 28 septembrie.
ING Clasic: administrat de ING Asigurari de Viata, are un profil mediu de risc si 3.504 contributori.
Pensia mea: administrat de Aviva Asigurari de Viata, are un profil mediu de risc si 1.789 de contributori.
AZT Vivace: administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, are un profil ridicat de risc si 1.738 de contributori.
ING Optim: administrat de ING Asigurari de Viata, are un profil mediu de risc, un sistem de garantare a contributiilor nete si 990 de contributori.
BCR Prudent: administrat de BCR Asigurari de Viata, are un profil scazut de risc si 283 de contributori.
OTP Strateg: administrat de OTP Garancia Asigurari, are un profil mediu de risc si nu a inceput inca vanzarea si colectarea contributiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO