Bănci și Asigurări

Pensiile private: inca un varf de vanzari va veni la finalul celor patru luni

11.10.2007, 15:06 29

Campania initiala de vanzare a pensiilor private obligatorii (pilonul II) va inregistra un nou varf spre sfarsitul perioadei de patru luni, considera Adam Upsolewicz, CEO al Aviva Polonia.
Compania sa este lider pe piata pensiilor private obligatorii in Polonia, tara cu care Romania este cel mai des asemanata cand vine vorba de introducerea pensiilor private. Aviva Polonia administreaza un fond cu 2,6 milioane de clienti, care detine o cota de piata de 26% dupa active. "Dupa vanzarile puternice din prima perioada si o relaxare ulterioara, o activitate mai intensa a avut loc si in ultimele doua saptamani ale campaniei de distributie", spune seful Aviva Polonia. Un trend asemanator ar putea avea loc si in Romania, spune el, opinii asemanatoare avand si unele companii de administrare de pe piata locala.
Desi polonezii au avut in 1998 peste 9 luni pentru a-si alege fondul de pensii private, o buna parte dintre ei s-au hotarat abia in ultima parte a acestei perioade, care a fost de altfel si prelungita. In Romania, campania initiala de aderare la fondurile private de pensii dureaza patru luni si se termina pe 17 ianuarie 2008, un nou varf de vanzari putand avea loc in ultimele saptamani.
Campania de vanzare a inceput in forta, circa 15% din piata fiind accesata si contractata deja. Peste 457.000 de romani au optat in primele doua saptamani pentru un fond privat de pensii, dintr-o piata estimata la cel putin 3 milioane de clienti. 13 companii au atras acesti clienti, 4 raportand vanzari zero dupa primele doua saptamani. In plus, inca o companie (Zepter Fond de Pensii) a fost autorizata ca administrator de pensii obligatorii si se pregateste sa inceapa vanzarea, ceea ce va duce curand numarul fondurilor active la 18.
Cifra de vanzare este insa mult mai mare decat cele 457.000 de semnaturi raportate dupa primele doua saptamani, pentru ca in aceasta transa au intrat doar contractele semnate care au apucat sa ajunga fizic in sediul central al companiei, sa fie procesate, scanate si raportate catre Casa Nationala de Pensii.
Din acest motiv, o buna parte din vanzarile primei perioade ar putea iesi la iveala cu ocazia celei de-a doua runde de raportare, programata luni, 15 octombrie. Raportarile au loc din doua in doua saptamani pe toata durata celor patru luni de aderare, iar companiile de administrare estimeaza ca cifra totala de vanzari raportata dupa prima luna va depasi un milion de contracte semnate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO