Bănci și Asigurări

Pentru asiguratori, afacerile se impart intre Bucuresti si restul lumii

01.09.2004, 00:00 23

Bucurestii sunt cel mai mare camp de bataie pentru asiguratorii romani. Pentru majoritatea, aici se desfasoara peste o treime din afaceri, iar pentru unii aproape jumatate. In aceste conditii, si companiile care s-au dezvoltat in provincie cauta acum sa intre mai puternic pe aceasta piata.
Spre exemplu, compania de asigurari Ardaf, care a fost fondata la Cluj, mizeaza pe Bucuresti pentru majorarea vanzarilor pe acest an, iar miscarea a reusit, cel putin pana in acest moment.
"Tinta noastra este ca pana la sfarsitul anului Capitala sa reprezinte 20% din cifra de afaceri, fata de 11% anul trecut, iar datele de pe primul semestru arata ca putem atinge acest obiectiv. Fata de alte companii de pe piata, in ale caror afaceri Bucurestiul reprezinta 30%, inca suntem jos. Speram ca in 2005 sa ajungem la aceasta pondere", a spus Steluta Racolta, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf.
Bucurestii au, conform ultimului recensamant, 1,9 milioane de locuitori, adica sub 10% din populatia de 21,7 milioane de locuitori a Romaniei, dar contribuie cu circa 25% din produsul intern brut al tarii.
Ponderea in PIB a Bucurestilor s-a dublat practic din 1996 pana acum, pentru ca ritmul de crestere al afacerilor din capitala a fost mult mai rapid decat in provincie. Explicatia sunt investitorii straini, care au venit in Romania in numar mare mai ales dupa schimbarea de regim politic din 1996 (in 1997 si 1998 investitii straine au fost de 5-10 ori mai mari decat in anii anteriori). Cum 50% din investitiile straine au venit in Bucuresti, capitala a ajuns la o pondere tot mai mare in economia romaneasca.
"Sunt segmente economice in care capitala poate depasi si 50%.Intr-o tara cu nivel de dezvoltare scazut, asa cum este cazul Romaniei, capitala concentreaza mai multa forta economica. In perioada asta de tranzitie, cand se face o noua economie, e normal sa se lege o economie functionala aici, unde sunt toate sediile centrale ale firmelor, unde bate pulsul economiei", spune Mugurel Ceraceanu, director general al Asiban. Ceraceanu da ca exemplu Ciudat de Mexico, unde se desfasoara peste 35% din afacerile Mexicului, desi ponderea populatiei este mai redusa in total. Pentru Asiban, Capitala reprezinta circa 35-40% din afaceri.
Insa pentru cea mai mare companie de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac,
aproape jumatate din afaceri se fac in Bucuresti, ponderea fiind in crestere de la an la an.
"Ponderea sucursalei Bucuresti a ajuns la circa 46%, fata de 40-42% in anii trecuti, si este in continuare in crestere. Aici sunt sediile tuturor bancilor mari, ale marilor companii, aici se fac cele mai multe vile, se cumpara cele mai multe masini scumpe, e normal sa fie asa", spune Sorin Zaharescu, director general al sucursalei Bucuresti. Cu afaceri de 60-70 milioane de euro anul acesta, sucursala Bucuresti a Allianz-Tiriac este, singura, in primele cinci companii de asigurari din Romania din punct de vedere al cifrei de afaceri.
Nu numai Ardaf este in plina ofensiva bucuresteana. Societatea de asigurari Unita din Timisoara, detinuta de austriecii de la WienerStaedtische, isi va muta sediul anul acesta la Bucuresti, de unde va incerca sa se pozitioneze ca o societate de asigurari nationala.
Din punct de vedere macroeconomic, dar si nivelului de trai, cu un PIB per capita de peste 7000 euro, capitala Romaniei a atins standardele Uniunii Europene, sau macar a ajuns la nivelul Greciei sau Portugaliei.
Astfel, Bucurestii, cu 16% din numarul de salariati din toata tara, au rata a somajului de doar 2,8%, iar 60% din populatie lucreaza in industria serviciilor. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO