Bănci și Asigurări

Peste 24.000 de salariaţi au ajuns la „loteria pensiilor” în prima lună a anului

Peste 24.000 de salariaţi au ajuns la „loteria pensiilor” în prima lună a anului

Autor: Ciprian Botea

20.02.2012, 00:00 1174

Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au primit în luna ianuarie peste 24.000 de participanţi prin repartizare aleatorie, aşa-numita "loterie a pensiilor", adică aproape 85% din numărul total al participanţilor noi, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aceasta este cea mai mare pondere a participanţilor repartizaţi aleatoriu în numărul total al contribuabililor noi înregistrată în ultimele trei luni din an. Spre comparaţie, aproximativ 75% din participanţii noi fuseseră repartizaţi aleatoriu în luna decembrie.

Numărul participanţilor noi la sistemul de pensii private obligatorii s-a ridicat la 28.400 de persoane în ianuarie, cu 15% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Angajaţii noi cu vârsta sub 35 de ani trebuie să îşi aleagă un fond de pensii private în primele patru luni de la obţinerea primului loc de muncă, fond în care se livrează 3% din veniturile salariale brute. Puţini angajaţi ştiu însă că trebuie să îşi aleagă un fond de pensii deoarece administratorii au derulat campanii de promovare agresive doar în campania de aderare iniţială, în 2007, când au intrat în sistem 4 milioane de persoane.

Din august 2010, de când s-a început repartizarea aleatorie a angajaţilor care nu şi-au ales un fond de pensii, până în prezent mai mult de un milion de români au ajuns la "loteria pensiilor". Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii administrau la sfârşitul lunii ianuarie active de 6,72 miliarde de lei (1,55 mld. euro) pentru mai mult de 5,5 milioane de participanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO