Bănci și Asigurări

Peste jumatate din firme vor sa le dea pensii private angajatilor

16.10.2008, 14:09 20

Mai mult de jumatate din companiile de pe piata locala intentioneaza sa le ofere in perioada urmatoare pensii facultative (pilonul III) angajatilor, potrivit studiului PayWell Romania 2008, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
Studiul, prezentat recent la Conferinta Nationala de Pensii Private, organizata de Media XPRIMM, arata ca 59% din firme au in plan sa le acorde angajatilor pensii facultative, 43% se gandesc sa le ofere ca beneficiu activitati sportive, 41% intentioneaza sa acorde beneficii flexibile, 29% - servicii medicale si tot atatea asigurari de viata, iar 11% - cantina.
La realizarea acestui studiu au participat 250 de companii din 14 domenii de activitate.
Printre beneficiile pe care companiile deja le acorda angajatilor se numara tichetele de masa (78% din companii), activitatile sociale (77%), cadourile pentru ocazii speciale (74%), racoritoare si cafea (60%), program flexibil (44%), abonament la o clinica medicala privata (42%), produse ale companiei la pret redus (40%), asigurare de viata sau accidente (32%) si altele.
Pensii private acorda 7% din companii, acesta numarandu-se printre beneficiile acordate cel mai rar, alaturi de planurile de participare la actionariat si de participare la profit (cate 6% fiecare), beneficiile flexibile (5%), subventionarea abonamentului pentru internet (4%) si asistenta pentru copiii angajatilor (3%).
In ultimii ani, structura pachetelor salariale s-a modificat in sensul cresterii ponderii beneficiilor si a bonusurilor salariale, arata studiul PayWell. Daca in 2004 salariul fix reprezenta 75% din pachet, bonusul variabil 13%, cel fix 5%, iar alte beneficii 7%, anul acesta pachetele arata astfel: 65% salariu fix, 20% bonus variabil, 4% bonus fix si 11% diverse beneficii.
Dintre beneficiile acordate de companii angajatilor, cea mai mare crestere fata de 2007 au inregistrat-o pensiile private facultative, de 233%. Asigurarile de viata au urcat cu 96%, iar serviciile medicale - cu 92%.
Pentru a face o comparatie cu tarile din regiune, studiul arata ca in Slovacia 82% din companii le dau pensii facultative angajatilor, in Cehia 77%, iar in Ungaria 20%.
Pensiile facultative sunt privite ca un instrument foarte bun de fidelizare a angajatilor, iar vanzarile catre companii ar putea creste anul viitor, cand deductibilitatea fiscala se va dubla, ajungand la 400 de euro pentru angajator si 400 de euro pentru angajat.
Un studiu realizat de compania Mednet arata ca 21,4% din angajatii din Bucuresti au avut pana acum mai mult de trei locuri de munca, in timp ce in provincie 16,5% sunt in aceasta situatie. In Capitala, numarul mediu de ani petrecuti la un loc de munca este de 4,94 in cazul celor angajati in sectorul privat, in timp ce la stat este mult mai mare, de 10,16. In restul tarii, un angajat sta in medie 6,17 ani la un job din mediul privat si 10,73 ani la stat. Potrivit studiului Mednet, un sfert din angajatii din Bucuresti intentioneaza sa isi schimbe locul de munca in urmatorul an, fata de 19% in provincie. In general, cauta un alt job angajatii cu un venit mai mic de 1.000 de lei pe luna, care lucreaza intr-o companie privata, dar nu in domeniul pentru care au studiat.
Cercetarea a fost realizata in perioada 1-15 septembrie, pe baza unor interviuri telefonice realizate cu 374 de persoane din tara si 388 din provincie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO