Bănci și Asigurări

Piata cardurilor se apropie de sase milioane

04.03.2005, 00:00 16

Numarul cardurilor active a ajuns la 5,9 milioane de unitati la sfarsitul lunii ianuarie, marcand astfel o crestere cu 123.000 de unitati fata de luna precedenta, arata datele Bancii Nationale.


Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004, numarul cardurilor considerate valide marcheaza astfel o crestere de 25%. Numarul total al cardurilor emise in sistemul bancar depaseste sapte milioane, insa bancile au fost nevoite sa inchida treptat conturile considerate inactive. Bancherii spun ca nu exista un set unitar de criterii pentru stabilirea cardurilor inactive, din acest punct de vedere existand cazuri in care rulajele lipsesc pentru perioade indelungate, sau cand exista rulaje, dar de mica valoare.


Numarul cardurilor emise in lei a ajuns la 5,7 milioane, acestea reprezentand 98% din total. Fata de ianuarie precedent, cresterea este de 24%.


Numarul cardurilor in valuta a ajuns la sfarsitul lui ianuarie la 107.847 de unitati, marcand o crestere de 135% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ritmul inalt de crestere se datoreaza insa bazei de comparatie reduse. Ponderea detinuta de acestea a crescut insa fata de anul tercut cu numai un punct procentual, pana la 2%. Cresterea mai rapida a numarului de astfel de instrumente a aparut in contextul in care tot mai multe banci au intrat in activitatea de emitere de carduri, iar cele care erau deja prezente pe aceasta piata si-au diversificat portofoliul, punand accent pe necesitatile oamenilor de afaceri care calatoresc adesea in strainatate.


Anul trecut a consemnat si extinderea emiterii de carduri multi-currency (multi-valuta). Aceste produse de plata sunt denominate atat in lei, cat si intr-o alta valuta, de obicei euro. Cardul multi-valuta permite posesorului sa il alimenteze cu moneda straina in cazul in care face o deplasare in strainatate, in timp ce pentru utilizarea in tara cardul poate fi alimentat cu lei. Exista unele banci care au atasat aceasta facilitate si cardurilor de credit.


Bucurestiul detine tot atatea carduri cat judetele Cluj, Timis, Brasov, Iasi si Constanta la un loc, singurele judete care detin peste 200.000 de carduri valide in circulatie. Cota de piata a Bucurestiului, raportat la total tara, continua sa fie de peste 21%. De asemenea, Bucurestiul are aproximativ 40% din numarul total al cardurilor in valuta din Romania. La polul opus se afla judetul Tulcea, unde se inregistreaza numai 370 de carduri in valuta.


Giurgiu este judetul cu cele mai putine carduri valide in circulaiie. "Cu toate acestea, faptul ca este judet de granita si-a pus amprenta asupra emiterii cardurilor in valuta. Astfel, Giurgiu este judetul cu cea mai ridicata pondere a cardurilor in valuta raportate la total carduri valide-3,4%, aproape dublu fata de media pe tara", apreciaza analistii site-ului dedicat produselor de plata electronice, www.no-cash.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO