Bănci și Asigurări

Piata crede ca BNR ridica dobanda dupa semnalele guvernatorului

Piata crede ca BNR ridica dobanda dupa semnalele guvernatorului
27.06.2006, 19:14 12

Piata financiara a interpretat ieri declaratiile guvernatorului BNR Mugur Isarescu drept un semnal care a anticipat o decizie de majorare a dobanzii de politica monetara pe care Consiliul de Administratie al BNR ar putea sa o ia astazi.
Chiar si analisti care anterior vedeau ca putin probabila o crestere de dobanda si-au modificat asteptarile in urma afirmatiilor lui Isarescu, vorbind de o probabilitate marita privind intarirea suplimentara a politicii monetare.
"Daca alte banci centrale din regiune isi apara monedele prin majorari de dobanda este firesc ca si BNR sa intre in joc pentru ca desi suntem protejati datorita dimensiunii mai mici a pietei totusi se poate specula impotriva leului", comenteaza Claudiu Cercel, seful Directiei operatiuni de piata la BRD-SocGen.
Banca centrala a Turciei a majorat duminica dobanda cu 2,25 puncte procentuale, in incercarea de a opri prabusirea lirei determinata de retragerile de capital. Cercel spune ca atacurile speculative pe care le-a suferit lira turceasca in ultima perioada nu puteau ramane fara ecou intr-o tara ca Romania, care si-a liberalizat contul de capital aproape integral.
"In contextul miscarii din Turcia, maine (n.r. astazi) ma astept la o crestere de dobanda de 0,5 puncte procentuale, care ar da un semnal puternic pe piata", a declarat Claudiu Cercel. In acelasi timp, el afirma ca nu ar fi exclus ca eventuala decizie a BNR de a nu majora dobanda sa antreneze miscari mai spectaculoase pe piata valutara, atat timp cat investitorii asteapta o dobanda mai mare.
"Nu exclud o crestere de dobanda, avand in vedere ca sunt o serie de circumstante externe favorizante, insa la noi nu cred ca este foarte eficienta o majorare de doar 0,5 puncte procentuale pentru ca nu suntem in conditiile de piata ca o astfel de crestere sa influenteze apetitul pentru imprumuturi", comenteaza si Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
El crede ca in conditiile in care dobanzile atat la dolar, cat si la euro cresc peste asteptarile pietelor, in care inflatia la nivel global accelereaza, iar bursele din tarile emergente resimt o corectie semnificativa, BNR ar putea mentine diferentialul de dobanda anterior printr-o crestere a ratei de politica monetara fara ca investitorii speculativi sa fie tentati sa-si asume riscuri.
In acelasi timp, Mihail Ion considera ca BNR ar obtine un efect mai puternic daca ar recurge la majorarea rezervelor minime obligatorii la lei sau prin combinarea unor noi masuri administrative cu o crestere de dobanda. Claudiu Cercel spune ca pe langa contextul international, BNR ar trebui sa aiba in vedere si noile pusee inflationiste care se anunta ca urmare a majorarii deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO