Bănci și Asigurări

Piata creditului creste cu motoarele turate la maximum, insa tot in urma vecinilor

12.05.2004, 00:00 14



Piata creditelor de consum ar putea valora pana la sfarsitul anului 2,4 miliarde de euro, estimeaza Daniel Popa, director de vanzari la Banca Comerciala Romana. BCR detinea in potofoliu la sfarsitul anului 2003 credite de retail in valoare de 601milioane de euro, corespunzator unei cote 32% din aceasta piata.



In ciuda cresterii de 300%, pana la 1.824 de milioane de euro la sfarsitul anului 2003, piata creditelor de retail din Romania ramane mult in urma celor din tarile vecine. In Cehia, piata creditelor de consum a valorat in 2003 peste 6.500 de milioane de euro, in timp ce in Ungaria s-au acordat anul trecut credite catre populatie in valoare de 9.000 de milioane de euro. In cazul depozitelor constituite de populatie , discrepantele sunt si mai mari. In 2003, depozitele din sectorul de retail au insumat in Romania 5.101 milioane de euro, de peste trei ori mai putin decat in Ungaria si de peste cinci ori mai putin decat in Cehia. In 2003 maghiarii au economisit 17.533 de milioane de euro, in timp ce in Cehia depozitele populatiei au insumat aproape 28.000 de milioane de euro.



Valoarea redusa a pietei de retail din Romania poate fi pusa si pe seama numarului redus de banci relativ la populatie. Astfel, in Romania revin 1,4 banci la un million de locuitori, in timp ce in Ungaria si Cehia raportul este de 3,4. O alta cauza ar putea fi si lipsa unei culturi financiare si bancare solide.



Lipsa de transparenta fata de client privind informatiile despre credite si lipsa de informatii privind bonitatea debitorilor sunt alte cauze ale dezvoltarii greoaie a acestei piete. Proiectul legii privind conditiile de acordare a creditelor de retail se afla inca in dezbatere, iar Biroul de Credit isi va incepe activitatea cel mai devreme in septembrie.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO