Bănci și Asigurări

Piata s-a racit, iar leul incepe sa slabeasca

01.03.2005, 00:00 8

Leul a inregistrat ieri o usoara depreciere fata de euro, pe fondul unei piete foarte linistite.


Euro a fost evaluat de Banca Nationala la 36.422 de lei, cu 204 lei mai mult decat cotatia precedenta. Comparativ cu dolarul, leul s-a intarit, cursul coborand cu 54 de lei pana la 27.473 de lei pentru un dolar.


Piata valutara interbancara a fost calma, cotatiile osciland din nou intr-o banda ingusta, de 200 de lei. La deschiderea sedintei de tranzactionare, euro era cotat la 36.450/36.500 de lei, pe fondul unor cumparari mai mari de valuta. Pe parcursul zilei cotatiile au coborat pana la o minima de 36.300 de lei/euro, dupa care au crescut usor, osciland in aceasta banda pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare. La inchiderea pietei euro era cotat la 36.360/36.460 de lei.


"Piata a fost calma, conditii in care volumele tranzactionate au fost reduse. Nu am mai vazut ieri vanzari substantiale de valuta, astfel incat euro pare sa se inscrie pe un trend usor ascendent", a comentat un dealer.


Piata a inregistrat vineri un deficit de 10 milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 102 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat pana la 104 milioane de euro, cu mult sub media ultimelor sedinte. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 206 milioane de euro.



Pe piata de la Sibiu, contractele futures leu/euro cu scadenta in martie au fost tranzactionate in cotatii cuprinse intre 36.000/36.190 de lei pentru un euro.



Pe pietele internationale dolarul a inregistrat o usoara depreciere fata de euro, cursul urcand pana la 1,3257 dolari/euro, dupa ce a oscilat intr-o banda ingusta.



Investitorii asteapta publicarea mai multor rapoarte referitoare la evolutia economiei americane. Datele, desi pozitive, nu vor aduce modificari ale trendului de depreciere a dolarului, spun analistii.



Banca Nationala a intervenit si ieri pentru sterilizarea pietei monetare, atragand depozite pe o luna in valoare de 5.900 de miliarde de lei (162 milioane de euro), dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute a mai absorbit 12.500 de miliarde de lei (345 de milioane de euro). Dobanda medie la care depozitele au fost plasate a coborat pentru prima data sub pragul de 10%, pana la 9,97% pe an. Dobanda minima ceruta a fost de 9,7% pe an, in timp ce maxima acceptata a fost de 10,02% pe an. De altfel, BNR a obtinut aproape la fiecare licitatie organizata in luna trecuta o dobanda mai mica decat la precedenta. Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 5% si 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO