Bănci și Asigurări

Piaţa valutară a ajuns în noiembrie la minimul ultimilor şapte ani după un început de an agitat şi o vară volatilă: Tranzacţii de doar 23 mld. euro

Piaţa valutară a ajuns în noiembrie la minimul...

Autor: Liviu Popescu

31.12.2014, 09:00 219

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna noiembrie cu un volum de tranzacţii de 22,8 miliarde euro, înregistrând un minim al ultimilor şapte ani în condiţiile în care în februarie 2007, volumul tranzacţiilor a fost de 22,5 mld. euro. Spre comparaţie, vârful din acest an a fost atins în ianuarie, respectiv 37 mld. euro.

Luna trecută, tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, în medie, 1,14 mld. euro, un minim al acestui an, cu 200 mil. euro mai puţin faţă de nivelul înregistrat în octombrie.

În noiembrie anul trecut, volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară interbancară era de 25 mld. euro, echivalentul unei medii zilnice de aproape 1,2 mld. euro, potrivit datelor BNR. În luna octombrie a acestui an, volumul tranzacţiilor a fost de 31 mld. euro.

Scăderea volumelor în special în cea de-a doua jumătate a acestui an reflectă interesul scăzut manifestat de investitorii străini pentru activele în lei, dar reprezintă şi un efect al lipsei de lichiditate în valută în sistemul bancar.

Pe perioada acestui an s-a înregistrat o volatilitate destul de ridicată la nivelul tranzacţiilor pe piaţa valutară în condiţiile în care volumul tranzacţiilor a fluctuat de la 37 mld. euro în ianuarie la 28 mld. euro în mai, pentru ca în luna iunie să urce la 35 mld. euro.

La începutul anului, piaţa valutară a fost mai agitată cu o medie zilnică a tranzacţiilor de 1,7 mld. euro, pe fondul intensificării activităţii jucătorilor străini, însă activitatea s-a mai temperat pe măsură ce nici cursul de schimb nu a mai înregistrat fluctuaţii foarte mari.

În acea perioadă, jucătorii din piaţa valutară au dus cursul la minimul ultimelor două luni, respectiv 4,4450 lei/ euro, iar această mişcare a fost percepută de mulţi jucători locali ca proprice pentru cumpărarea monedei europene. Volatilitatea a revenit pe piaţa valutară la începutul anului inclusiv datorită deciziilor BNR de a reduce dobânda-cheie şi rezervele minime obligatorii.

În ianuarie, cursul de schimb a urcat la 4,55 lei/euro, fiind cea mai ridicată valoare din acest an.

Referinţa a închis ieri peste pragul de 4,48 lei/euro.

Tranzacţiile pe piaţa valutară din statisticile BNR cuprind tranzacţiile spot (la vedere), dar şi pe cele de tip swap. Practic, prin operaţiunile swap, băncile locale cedează jucătorilor străini leii pe care îi deţin în exces şi obţin euro, finanţându-şi astfel portofoliile mari de credite în valută.

La rândul lor, jucătorii străini plasează leii astfel obţinuţi în titluri de stat româneşti. În operaţiunile swap cursul de schimb la termen este stabilit pe baza dobânzilor de pe piaţa monetară.

Operaţiunile de swap valutar sunt tranzacţii în care două părţi schimbă sume exprimate în două monede diferite, urmând să le răscumpere la o dată viitoare. Când creditarea în valută era în plină ascensiune, nevoia băncilor de a derula astfel de tranzacţii era şi ea mai ridicată.

În prezent creditarea în valută este pe o pantă puternic descendentă, doar în ultimul an stocul acestor finanţări contractându-se cu 10%.

 
Operaţiunile cu valută au scăzut la minimul ultimilor şapte ani în noiembrie
   
Evoluţia volumului tranzacţiilor de pe piaţa valutară în 2014 (mld. euro)
   
Luna Volum tranzacţii (mld. euro)
   
ianuarie 37.1
februarie 34.1
martie 30.6
aprilie 30.5
mai 28.1
iunie 30.5
iulie 35.4
august 28.5
septembrie 27.5
octombrie 31
noiembrie 22.9
   
Sursa: BNR  
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO