Bănci și Asigurări

Piaţa valutară a încheiat 2016 cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de doar 1,4 mld. euro, în scădere faţă de 2015

Piaţa valutară a încheiat 2016 cu un volum mediu...

Autor: Claudia Medrega

13.01.2017, 00:04 238

Piaţa valutară s-a mai dezmorţit în ultimele două luni de anul trecut, însă pe ansamblul anului 2016 volumul mediu zilnic al tranzacţiilor a fost de doar 1,4 mld. euro, în scădere faţă de 2015, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Volumele medii zilnice tranzacţionate pe pia­ţa valutară sunt în con­tinuare la nivelul din anii de criză, când eco­nomia se zbătea în re­cesiune, cu toa­te că în ulti­mii ani România a fost pe podiumul euro­pean la ritmurile de creştere economică.

Declinul din 2016 a fost de 106 mil. euro com­pa­rativ cu anul 2015, când volumul me­diu zil­nic al opera­ţiu­nilor va­lu­tare a depăşit nivelul de 1,5 mld. euro. În 2015 piaţa valutară a fost mai animată, fiind sto­pat trendul descen­dent început în anul 2012.

Vârful din 2016 al pieţei valutare, de 1,59 mld. euro, a fost atins în luna februarie, în timp ce luna septembrie a adus cel mai scăzut nivel de anul trecut, de doar 1,17 mld. euro.

În fiecare zi lucră­toa­re din luna decem­brie, jucătorii de pe pia­ţa valutară de la Bucu­reşti au derulat, în me­die, tranzacţii de 1,52 mld. euro, în creştere cu 36 mil. euro faţă de aceeaşi lună din 2015. Nivelul operaţiunilor derulate în ultima lună a anului trecut a fost însă în scădere comparativ cu luna noiembrie 2016.

Tranzacţiile pe piaţa valutară sunt în ma­re parte în euro, ope­raţiunile cu dolari sau cu alte valute fiind re­duse. Băncile cum­pă­ră zilnic şi vând valuta fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele. În pri­me­le luni ale anului 2016, volumele medii zilnice pe piaţa valutară oscilau în jurul a 1,5-1,6 mld. euro, pentru ca lunile de vară să aducă o amorţire a pieţei.

Din volumul total al tranzacţiilor de 1,52 mld. euro din decembrie, circa 213,5 mil. euro au fost operaţiuni interbancare, reprezentând al doilea cel mai ridicat nivel de anul trecut.

Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt incluse şi tranzacţiile derulate de jucători offshore. Vânzările zilnice de valută către clienţi au fost în decembrie de 1,3 mld. euro, cu 12 mil. euro mai mari faţă de cumpărări, astfel că sistemul bancar a fost pe deficit de valută.

Cursul leu/euro a oscilat în decembrie în jurul in­tervalului 4,50-4,53 lei/euro, cu salturi peste 4,54 lei/eu­ro la sfârşitul anului. În ultima şedinţă din 2016, Banca Naţională a afişat un curs de 4,5411 lei/eu­ro, nivel ma­xim al ul­ti­milor trei ani. Pe parcur­sul lunii decembrie leul s-a depreciat atât faţă de euro, cât şi în raport cu do­la­rul şi francul elveţian, evo­luţia fiind influenţată de tendinţa regională, ală­turi de îngrijorările inves­ti­torilor privind o posibilă in­sta­bilitate politică în Ro­mâ­nia în contextul incer­ti­tudinilor legate de noul guvern.

În raport cu euro, moneda naţională a pier­dut în ultima lună a anului tre­cut 0,55%, în timp ce deprecierea faţă de dolar a fost de aproape 1%. În raport cu francul elveţian, pier­derea a fost de 0,6% com­parativ cu nivelul de la sfârşitul lunii noiembrie.

Cursul minim al anu­lui 2016, de 4,4444 lei/eu­ro, a fost atins în iulie, apre­cierea leului venind după ce la jumătatea lunii iu­nie cursul atinsese maxi­mul ultimilor doi ani şi ju­mă­tate, cotaţia urcând aproa­pe de nivelul de 4,54 lei /euro. Acest prag a fost în cele din urmă atins şi chiar depăşit la finalul anului trecut.

Moneda naţională a în­chis anul 2016 pe depreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian -, cea mai puternică pierdere fiind în raport cu moneda americană.

Leul a cumulat o depreciere de 3,75% faţă de dolarul american, comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2015, în timp ce în raport cu francul elveţian a pierdut aproximativ 1%. Deprecierea leului faţă de euro în 2016 a fost de doar 0,4%.

Volumele medii zilnice tranzacţionate pe piaţa valutară sunt în continuare la nivelul din 2010.

Cea mai ridicată medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa valutară pe primele opt luni a fost atinsă în 2008, respectiv 1,74 mld. euro, piaţa fiind influenţată atunci de aşa-numitul atac speculativ asupra leului. Ulterior, criza şi-a pus amprenta puternic şi pe această piaţă.

Tranzacţiile de pe piaţa valutară din statisticile BNR cuprind tranzacţii spot (la vedere), dar şi operaţiuni de tip swap.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO