Bănci și Asigurări

Piata valutara duce euro spre 3,69 lei

08.02.2008, 18:53 13

Cotatiile au continuat sa urce pe piata de la Bucuresti, in conditiile in care sentimentul regional al investitorilor straini a ramas nefavorabil.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6670 lei pentru un euro, cu 0,91 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 0,23 bani, coborand la 2,5060 lei.
Pe piata interbancara de la Bucuresti euro a urcat pana la 3,69 lei, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri, pe fondul unui val de cumparari din partea investitorilor straini. La deschiderea pietei euro era cotat la 3,68 lei, dupa care a scazut usor, la 3,6650 lei.
"Volumele tranzactionate au fost modeste. Leul s-a depreciat mai putin decat celelalte monede din regiune, in conditiile in care la jumatatea zilei o banca locala importanta a vandut valuta, fortand coborarea cotatiilor", a comentat un dealer.
Pe piata au circulat zvonuri si la sfarsitul lui ianuarie privind interventii indirecte ale BNR pentru sustinerea leului, cand cotatiile urcasera spre 3,8 lei pentru un euro. Astfel, euro coborase pana la 3,6 lei la inceputul saptamanii, inclusiv sustinut de pozitiile speculative luate de unii jucatori, in asteptarea deciziei de politica monetara.
La conferinta organizata ieri, oficialii BNR nu au dorit sa comenteze pe marginea operatiunilor desfasurate pe piata valutara.
In mod traditional banca centrala nu comenteaza aceste operatiuni, desi isi mentine libertatea de a interveni pe piata, in cazul in care considera ca miscarea cursului poate crea probleme pentru stabilitatea economiei.
Pe piata monetara dobanzile la plasamentele pe termen scurt au urcat spre 10% pe an, pe fondul nivelului redus al lichiditatilor. In aceste conditii, BNR nu a mai organizat licitatii pentru atragerea de depozite.
La inceputul saptamanii, banca centrala a atras depozite in valoare de 4,6 miliarde de lei, la o dobanda de 9% pe an. In ianuarie BNR a organizat frecvent licitatii pentru atragerea leilor in exces, incercand sa tina sub control nivelul lichiditatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO