Bănci și Asigurări

Piaţa valutară s-a mai dezmorţit în octombrie, însă tranzacţiile rămân sub nivelul din 2015

Piaţa valutară s-a mai dezmorţit în octombrie, însă...

Autor: Anelis Baciu

09.11.2016, 00:04 93
Tranzacţiile derulate pe piaţa valutară de la Bucureşti au ajuns în octombrie la o medie zilnică de 1,27 miliarde de euro, cu 8% mai mult decât luna trecută, arată datele Băncii Naţionale. Faţă de lu­na octombrie a anului trecut însă tranzacţiile derulate pe piaţa valutară sunt cu 13% mai mici, echivalentul a 189 milioane de euro. Toate intrările şi ieşirile de capital străin pe titluri în lei trec şi prin piaţa valutară, unde inves­ti­torii schimbă valuta în lei şi invers. În intervalul ianuarie-octombrie a acestui an volumul mediu al tranzacţiilor valutare s-a situat la aproape 1,4 miliarde de euro, faţă de 1,5 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Vârful din acest an al pieţei va­lutare, de 1,59 miliarde de euro, a fost atins în luna februarie.
 
În luna octombrie, piaţa va­lu­tară a fost relativ liniştită, cursul leu/euro oscilând prepon­de­rent în jurul pragului de 4,5 lei/euro. Cel mai jos nivel al leu­lui a fost atins în luna iulie, când un euro era cotat la 4,444 lei. Aprecierea leului a venit după ce la jumătatea lunii iunie cursul a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate, cotaţia urcând aproape de nivelul de 4,54 lei/euro. Analiştii susţin că există riscul ca moneda naţională să se deprecieze ca urmare a in­cer­titudinilor generate de alege­rile electorale şi eventuale dera­paje populiste, dar şi de incerti­tudinile de pe plan extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO