Bănci și Asigurări

Piata valutara s-a revigorat in august

08.09.2008, 14:13 16

Tranzactiile derulate pe piata valutara de la Bucuresti au urcat la 39,5 miliarde de euro in august, apropiindu-se astfel de varful istoric de 42 de miliarde de euro, inregistrat in ianuarie.
De altfel, august a fost a doua luna consecutiva de crestere a volumelor tranzactionate, dupa ce activitatea incetinise in prima jumatate a anului.
Revigorarea activitatii pe piata valutara a survenit pe fondul imbunatatirii sentimentului regional, cursul inregistrand o apreciere brusca la inceputul lui august. Si luna iulie adusese o intarire semnificativa a leului, de circa 3%, cursul coborand atunci de la 3,64 la 3,54 lei/euro.
Totodata, in august au fost intrari mai mari alimentate de varsarea unor fonduri europene, dar si de sumele schimbate de muncitorii intorsi din strainatate pentru vacanta.
Media zilnica a tranzactiilor derulate in august a urcat la 1,88 miliarde de euro, fiind de asemenea al doilea varf din an dupa cel inregistrat in ianuarie, cand media a fost de 1,99 mld. euro pe zi.
In iulie volumul mediu zilnic coborase la minimul anului, de 1,61 miliarde de euro. Totusi, totalul tranzactiilor din iulie a urcat la 37 de miliarde de euro fata de 34,8 miliarde in iunie, in conditiile in care au fost mai multe zile lucratoare.
Atat operatiunile interbancare, cat si cele derulate cu clientii au marcat in august o revenire. Bancile au tranzactionat intre ele in medie 634 de milioane de euro pe zi, cu 100 de milioane peste media din iulie.
Piata a fost destul de echilibrata, cumpararile de valuta de la clienti si vanzarile fiind apropiate, la putin peste 1,2 miliarde de euro.
Totusi, de la inceputul anului piata a inregistrat in fiecare luna iesiri nete din operatiunile derulate de banci cu clientela. In august, deficitul mediu zilnic a fost de 36 de milioane de euro. Media este cu mult peste cea din lunile precedente, din martie pana in iulie deficitul zilnic osciland intre 11 si 18 milioane de euro.
De altfel, leul nu a mai avut putere sa continue aprecierea din iulie, iar cursul era la sfarsitul lui august chiar usor mai sus comparativ cu inceputul lunii, la 3,53 lei pentru un euro. Nici dealerii nu se asteapta la noi aprecieri ale leului, majoritatea analizelor indicand chiar o crestere a cursului spre sfarsitul anului.
In ciuda oscilatiilor reduse, se vede ca volumele tranzactionate pot fi consistente, in conditiile in care jucatorii au viziuni diferite asupra evolutiei cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO