Bănci și Asigurări

Piata valutara se obisnuieste cu volume record de tranzactionare

23.07.2004, 00:00 47



Un nou varf de tranzactionare de peste 500 milioane de euro inregistrat marti pe piata valutara interbancara indica o data in plus cresterea activitatii pe acest segment al pietelor financiare.



Incepand cu luna februarie a acestui an, volumul lunar al tranzactiilor cu valute, reprezentand cumparari ale bancilor de la clienti, vanzari catre acestia si operatiuni intre banci, s-a mentinut la peste patru miliarde de euro, atingand in luna martie un record istoric de 5,4 miliarde de euro.



Piata a inregistrat o alta crestere notabila in luna mai, inregistrand un volum de 4,7 miliarde, pentru ca in iunie totalul tranzactiilor sa scada la circa 4,4 miliarde de euro. Nivelurile actuale sunt duble comparativ cu cele din perioada 2000-2001.



"Cred ca se suprapun doua trenduri. Unul de fond, care spune ca intr-o economie care creste cu o rata relativa mare e normal ca si valoarea tranzactiilor valutare sa fie in crestere. Al doilea este unul sezonier, care arata ca in aceasta perioada a anului volumele cresc mai ales pe seama tranzactiilor persoanelor fizice turisti care vin in Romania, romani care lucreaza afara si vin in tara in concedii, romani care pleaca in vacanta in strainatate. Ramane de vazut daca dupa august declinul sezonier va fi compensat de tendinta de fond", comenteaza Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank Romania.



Una din sursele cel mai usor de identificat ale acestor intrari consistente de valuta le constituie sumele trimise de romanii care muncesc in strainatate. Dupa cinci luni din acest an, valoarea neta a remiterilor se ridica la 740 milioane de euro, cu 34% mai mari decat in aceeasi perioada a lui 2003.



Un alt indiciu al sumelor mari in valuta care ajung pe piata il constituie cumpararile de valuta ale Bancii Nationale. Acestea au insumat un miliard de euro in perioada aprilie - iunie, ducand rezerva valutara la 7,76 miliarde de euro.



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma recent ca rezervele valutare ale bancii centrale vor continua sa creasca, avand in vedere ca intrarile de valuta aferente privatizarilor anuntate pentru perioada urmatoare, in special din vanzarea Petrom, vor amplifica presiunile de apreciere a leului pe piata valutara. El mai spune ca piata va trebui sa se obisnuiasca sa tot inregistreze recorduri ale volumelor tranzactionate. Deocamdata, maximul istoric ramane un volum de peste 567 milioane de euro reprezentand totalul tranzactiilor de pe piata valutara pe 13 iulie.



Piata valutara a inregistrat in luna iunie un surplus de circa 61 milioane de euro, cu 49% mai ridicat decat cel consemnat in luna mai (41 milioane de euro). Numai in ultima saptamana din iunie excedentul a fost de 30,4 milioane de euro, dupa un varf de 74 milioane de euro in prima parte a lunii.



In ultimele luni, excedentele s-au situat pe o tendinta ascedenta, de la 29 milioane de euro la nivelul lunii aprilie urmand o crestere de peste 41% in luna mai. In martie, piata valutara inregistra un deficit de aproape 95 milioane de euro, insa volumul mediu zilnic de tranzactionare a fost relativ ridicat, de 236,6 milioane de euro.



Aceeasi tendinta a fost urmata si de volumele de tranzactionare, cu o usoara scadere in luna iunie.



In luna iunie, volumul mediu zilnic a fost insa cu 10,8% mai redus decat in luna mai, cand s-a ridicat la peste 224 milioane de euro.



Oglinda fidela a excedentelor de valuta a fost evolutia cursurilor leu/euro si leu dolar. Astfel, variatia cursului mediu lunar leu/euro fata de aceeasi perioada a anului trecut a urmat o tendinta constant descendenta de la inceputul anului. In acelasi timp, cursul leu/dolar a inregistrat fluctuatii intr-o banda relativ ingusta, moneda nationala trecand de la momente de depreciere la apreciere fata de dolar.



razvan.voican@zf.ro



 





 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO