Bănci și Asigurări

Piata vede leul mai puternic

22.12.2004, 00:00 18



Aprecierea leului fata de euro a luat elan, cursul coborand ieri cu 156 de lei, pana la 38.546 de lei. Dolarul s-a depreciat in continuare, fiind evaluat de Banca Nationala la 28.780 de lei, cu 196 de lei mai outin decat cotatia anterioara.



Pe piata valutara interbancara euro s-a depreciat usor ieri. Piata s-a deschis in cotatii de 38.630/38.680 de lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand pana la o minima a zilei de 38.500 de lei. De la acest nivel au aparut ordine de cumparare, insa spre sfarsitul sedintei trendul s-a inversat, cotatiile coborand pe fondul vanzarilor de valuta. Astfel, piata s-a inchis in cotatii de 38.450/38.500 de lei pentru un euro. "Piata a fost destul de linistita ieri, iar volumele tranzactionate s-au inscris in media unei zile normale. Evolutia cotatiilor a fost dictata de ordinele clientilor, insa acestea au fost destul de echilibrate. Pentru zilele urmatoare nu ma astept la schimbari semnificative", a apreciat un dealer.



Volumul cumpararilor de valuta de la clienti a fost luni de 125 de milioane, fiind depasit de cel al vanzarilor cu 13 milioane de euro. Volumele tranzactionate de clienti au fost astfel egale cu mediile zilnice ale ultimelor sedinte. Volumul operatiunilor interbancare a urcat pana la 250 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 389 de milioane de euro. Aprecierea monedei nationale continua astfel, aparent inexplicabil, in contextul mentinerii deficitelor de valuta pe piata.



Pe pietele internationale cursul dolar/euro a evoluat ieri intr-o banda ingusta. Astfel, cursul a coborat pana la o minima a zilei atinsa in 1,3350 dolari/euro, in timp ce maxima a fost de 1,3408 dolari/euro. In a doua parte a zilei cursul a oscilat strans, in jurul valorii de 1,3385 dolari/euro. Analistii considera ca investitorii asteapta acum noi date despre economia americana, iar in acest rastimp cursul nu va inregistra oscilatii importante. Pe de alta parte, trendul de fond de depreciere a dolarului se va mentine atat timp cat deficitele din economia americana raman la valori record.



Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pe o zi au crescut ieri, ajungand sa oscileze din nou intre 17,25% si 18,25% pe an. Jucatorii considera ca nivelul mai ridicat al doanzilor poate fi atribuit apropierii sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, care genereaza o usoara presiune. Banca centrala nu a intervenit pentru sterilizarea excesului de moneda din piata. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO