Bănci și Asigurări

Piata vede leul mai puternic

12.12.2005, 19:11 7

Euro ar putea sa cotinue sa piarda teren in fata leului, spun dealerii, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute cursul a inregistrat doua scaderi sensibile consecutive. Banca Nationala a calculat vineri un curs de 3,6377 lei pentru un euro, cu 1,23 bani mai putin decat in ziua anterioara.

Leul a marcat o intarire si in fata dolarului, cursul coborand cu 1,6 bani, pana la 3,0855 lei/dolar. Deprecierea monedei americane a fost alimentata de evolutia cotatiilor pe pietele internationale, la care s-a adaugat si aprecierea leului in fata euro pe plan intern.

Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat vineri pana la 3,6330/3,6380 lei pentru un euro, la sfarsitul zilei, cu 0,0100 unitati sub nivelul inchiderii din ziua precedenta.

"Probabil euro va inregistra in continuare intariri, dar nu spectaculoase. Depinde ce presiuni se acumuleaza pe partea de vanzare sau de cumparare. Piata este destul de calma in apropierea sfarsitului de an si pare sa urmeze un scenariu cu totul nou. Volumele tranzactionate vineri au fost in media ultimelor zile", a declarat un dealer.

Evolutia pietei face dificil de estimat un curs pentru sfarsitul anului, dealerii avand in vedere intrari mai mari de valuta, alimentate inclusiv de remiterile muncitorilor din strainatate. Pe de alta parte, este posibil sa apara si iesiri ale investitorilor speculativi, care au vandut valuta in ultima perioada.

Cumpararile de valuta de la clienti au urcat joia trecuta pana la aproape 480 de milioane de euro, depasind vanzarile cu sase milioane de euro. Volumele tranzactionate cu clientii au crescut semnificativ in ultima saptamana. Comparativ cu nivelul mediu din noiembrie, cumpararile de joi au fost cu 86% mai mari. Volumul operatiunilor interbancare a crescut de asemenea, ajungand la aproape 200 de milioane de euro.

Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt s-au prabusit din nou, spre 2%-3% pe an, in contextul in care BNR nu a mai intervenit pentru atragerea excesului de lei de la sfarsitul lui noiembrie. Dealerii spun ca in piata s-a acumulat un exces de moneda, volumul acestuia fiind probabil subevaluat de banca centrala. Pe de alta parte, in cursul acestei saptamani BNR ar trebui sa organizeze o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni, iar piata asteapta chiar si o licitatie pentru depozite pe o luna.

Dolarul a pierdut teren pe pietele internationale, cursul urcand pana la 1,1812 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO