Bănci și Asigurări

Pierderea neta a asiguratorilor a scazut de cinci ori in primul semestru

Pierderea neta a asiguratorilor a scazut de cinci ori in primul semestru

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor

04.09.2008, 19:30 16

Jumatate din companiile de asigurari de pe piata locala au mers pe minus in primul semestru, pierderea totala din aceasta perioada fiind de 136,4 milioane de lei (37,2 milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Pierderea totala la nivelul pietei s-a redus cu 16,7% comparativ cu prima jumatate a anului trecut. De asemenea, a scazut si numarul societatilor care merg pe minus, de la 26 in primul semestru din 2007 la 21 in prima parte a acestui an. Pe piata asigurarilor activeaza in prezent 43 de jucatori.
Pe de alta parte, valoarea totala a profitului inregistrat in aceasta perioada a fost de 120,8 milioane de lei (32,9 milioane de euro), cu peste 50% mai mare decat in primul semestru din anul trecut. In aceasta perioada, au raportat profit net 22 de companii de asigurari, fata de doar 15 in primul semestru al anului trecut.
Pierderea neta la nivelul pietei a fost astfel de 15,7 milioane de lei (4,3 milioane de euro), cu mult sub nivelul celei din primul semestru al anului trecut, de 83,6 milioane de lei (25,1 milioane de euro).
"Pierderea neta este de cinci ori mai mica in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu semestrul I din 2007, ceea ce vine sa sublinieze inca o data trendul ascendent pe care se afla piata asigurarilor", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Activitatea de asigurari generale s-a dovedit a fi paguboasa si in prima jumatate a acestui an, pe acest segment companiile inregistrand o pierdere tehnica neta de 77,7 milioane de lei (21,2 milioane de euro). Principala cauza a acestui rezultat negativ sunt daunele mari platite pentru asigurarile auto Casco si de raspundere civila auto obligatorie, care au urcat mult mai repede decat incasarile din vanzarea de polite. Primele brute subscrise din asigurari auto au crescut cu 18% in euro in primul semestru, pana la 732 de milioane de euro, in timp ce daunele au urcat cu 28%, pana la 461 de milioane de euro.
Astfel, daunele auto au reprezentat 63% din incasari, ceea ce inseamna ca la fiecare 2 euro incasati, asiguratorii cheltuie 1,3 euro cu plata despagubirilor pentru accidente.
Activitatea de asigurari de viata, in schimb, continua sa fie profitabila, rezultatul tehnic net inregistrat pe acest segment in primul semestru fiind un profit de peste 45,2 milioane de lei (12,3 milioane de euro). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea acestuia a crescut cu 32%.
Pierderile aduse de asigurarile generale si profitul generat de politele de viata s-au vazut in rezultatele mai multor companii. De exemplu, Asirom, al treilea jucator din piata, care se bazeaza pe polite auto, a consemnat o pierdere de 7,4 milioane de euro in primul semestru, dupa ce in aceeasi perioada din 2007 a mers pe profit. O alta companie de asigurari care si-a majorat semnificativ cota de piata prin vanzarea de asigurari Casco si RCA este Ardaf, care a pierdut 3,4 milioane de euro.
La polul opus se afla companiile de asigurari de viata. ING Asigurari, liderul acestei piete, a raportat un profit brut de 5,2 milioane de euro in aceasta perioada, in timp ce AIG Life, al doilea jucator din piata, a obtinut un castig brut de 6,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO