Bănci și Asigurări

Piraeus: Ne triplam afacerile pana in 2010

02.11.2007, 22:02 14

Grecii de la Piraeus si-au facut planuri agresive de crestere, care prevad o triplare a creditelor si a retelei pana in 2010, dupa ce afacerile au accelerat puternic in ultimul an.
In primele trei trimestre, Piraeus Bank Romania, filiala locala a unuia dintre grupurile elene de top, a obtinut un profit brut de 14,6 milioane de euro, potrivit datelor publicate la Atena de grup. Castigul din primele noua luni este de doua ori mai mare decat profitul bugetat pentru intregul an, de
7 milioane de euro (care ar fi asigurat o dublare fata de castigul din 2006).
Filiala locala este o poveste de succes pentru greci, care dedica un "studiu de caz" evolutiei acesteia si planurilor de dezvoltare pentru orizontul 2010, in cadrul raportului cu rezultatele financiare pentru primele trei trimestre.
Creditele acordate de Piraeus Bank (incluzand insa si finantarile externalizate catre banca-mama) totalizau 1,77 milioane de euro in septembrie, cu 175% mai mult decat in decembrie trecut. La nivel de grup, grecii au pe piata locala finantari acordate in valoare de 1,82 miliarde de euro. Grupul mai detine pe piata locala, pe langa banca, o societate de leasing si doua companii de brokeraj, in asigurari si pe piata de capital.
"Piata romaneasca are un potential ridicat, sectorul fiind inca subdezvoltat comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana", spun grecii. Desi apreciaza mediul economic favorabil investitiilor, Piraeus subliniaza ca principala amenintare adancirea deficitului extern.
Piraeus anunta planuri ambitioase de expansiune, vizand inca o triplare a soldului creditelor pana in 2010, cand ar trebui sa ajunga la 6,8 miliarde de euro. In aceste conditii, cota pe piata creditelor ar urca de la 4,2%, in prezent, la 7% peste trei ani.
Depozitele atrase de la clienti au urcat mai incet, cu 28% de la sfarsitul anului trecut, pana la 383 de milioane de euro, in septembrie. Piraeus si-a calculat o cota de 1,2% pe piata depozitelor.
Pana in 2010, este prevazuta o crestere de aproape sase ori a surselor atrase de la clientela, la 2,2 miliarde de euro.
Activele totale ale bancii au ajuns in septembrie anul acesta la 2,2 miliarde de euro, iar capitalurile proprii se ridicau la 286 de milioane de euro.
Piraeus opera o retea de 90 de unitati in septembrie, iar numarul acestora ar trebui sa urce la 110 pana la sfarsitul anului. Potrivit planurilor strategice, reteaua ar urma sa fie extinsa pana la 250 de unitati, in anul 2010, asigurand astfel o prezenta buna in toate orasele de dimensiuni mari si medii.
Potrivit planurilor strategice prezentate la Atena, Piraeus Bank Romania se va orienta cu precadere pe segmentele de clienti individuali si firme de dimensiuni mici si medii (IMM).
Totodata, va fi extinsa functionalitatea platformelor de e-banking, dar vor fi implementate si unitati care sa ofere servicii bancare 24 de ore pe zi.
Managementul local va trebui sa continue centralizarea operatiunilor, sa asigure o structurare mai buna a clientelei, in paralel cu dezvoltarea de produse si servicii dedicate. Totodata, este prevazuta o concentrare pe vanzarea de produse care sa asigure venituri mai mari din comisioane - fonduri mutuale, fonduri de pensii, produse de asigurare si intermediere pe piata de capital.
In ceea ce priveste piata leasingului, grecii incearca sa isi faca loc intre primii cinci jucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO