Bănci și Asigurări

Plafonul de garanţii de 200 mil. euro de la „Prima casă“ ar putea fi suplimentat în iulie

Autor: Alexandru Moise, Barbulescu Ovidiu

19.01.2011, 23:56 28

Guvernul a decis ieri ca programul "Prima casă" să continue şiîn acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, înlimita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, care arputea fi suplimentat în luna iulie în funcţie de cererea din parteaclienţilor.

Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2011, de 200 milioaneeuro, reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 dinplafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima casă" înanii 2009-2010. Având în vedere o valoare medie a garanţiiloracordate până acum, de 41.000 de euro, rezultă că vor putea fiaprobate aproape 4.900 de dosare de credit. Pe tot parcursul anuluitrecut au fost acordate aproape 20.000 de credite în cadrulprogramului.

Premierul Emil Boc a anunţat vineri la postul public de radio,că programul "Prima casă" va continua şi în acest an în limita unuiplafon de garanţii de 200 milioane euro, care va fi suplimentat lamomentul epuizării.

Persoanele care vor lua credite prin Prima casă vor pune însăconturile curente drept gaj în favoarea băncii, vor aveaposibiltatea să solicite modificarea valutei, reeşalonarea saurescadenţarea împrumutului, iar condiţia privind asocierea a şaptebeneficiari pentru construcţia de ansambluri va fi eliminată.

"Se introduce o garanţie suplimentară prin instituirea înfavoarea băncii a unui gaj pe conturile curente ale împrumutatului,de natură să protejeze interesele tuturor părţilor implicate înacordarea şi garantarea creditului, pentru cazurile în care s-arinstitui popriri asupra conturilor clienţilor", se arată în nota defundamentare a proiectului hotărârii de guvern care modificănormele de implementare a programului "Prima casă".

Garanţia are ca scop prevenirea situaţiilor în care s-ar punepoprire pe conturi pentru stingerea datoriilor către alţicreditori, ceea ce le-ar pune în situaţia să nu poată plătiratele.

De asemenea, pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelorşi executarea garanţiei va exista posibilitatea de reeşalonare,rescadenţare sau de modificare a valutei creditelor acordate, înconformitate cu normele interne de creditare ale finanţatorilor,sub rezerva verificării de către Fondul Naţional de Garantare aCreditelor pentru IMM (FNGCIMM) a menţinerii condiţiilor deeligibilitate a programului, precum şi a menţinerii valoriigaranţiei acordate iniţial fiecărui beneficiar în cadrulprogramului şi obţinerii acordului FNGCIMM.

O altă modificare se referă la faptul că tot mai mulţibeneficiari ai locuinţelor construite prin programele ANL doresc săachiziţioneze aceste locuinţe prin programul Prima casă, astfel căeste necesar ca în locul antecontractului de vânzare-cumpărareaceştia să prezinte finanţatorilor documentele specificeprogramelor ANL. Totodată, în cazul cumpărării de locuinţe scoasela licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentrurecuperarea valorii de executare a garanţiilor beneficiarii vorprezenta finanţatorilor în locul antecontractului devânzare-cumpărare documentele specifice procesului delicitaţie.

În plus, va fi eliminată şi condiţia de asociere a unui număr deşapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinţe.

Potrivit noilor reglementări, aceştia vor desemna unreprezentant care va gestiona relaţia cu finanţatorul şi care vaîndeplini formalităţile prealabile obţinerii autorizaţiei deconstruire pentru ansamblul de locuinţe în care fiecare dintrebeneficiarii asociaţi deţine o singură locuinţă.

Cel puţin unul dintre asociaţi va trebui să fie proprietarulterenului pe care urmează să se construiască locuinţele.

Prin a doua etapă a programului "Prima casă", lansată laînceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentrucumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro pentru imobilevechi ori deja începute, şi 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrăriîncă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii aubeneficiat de o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru casenoi.

Creditele prin "Prima casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (ratasolicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pepiaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite îneuro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţainterbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncteprocentuale.

Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute definanţator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO