Bănci și Asigurări

Plasează în lei şi ia credite în valută

Autor: Ionela Nuta, Razvan Voican

07.01.2002, 00:00 23

INVESTIŢIA în cele mai simple instrumente de economisire în lei - depozite bancare la termen, titluri de stat sau chiar titluri de investiţii ale fondurilor mutuale - a adus un câştig anual de peste 40%. În schimb, dolarul a crescut anul trecut în raport cu leul cu numai 21,87% în termeni nominali. Dacă se adaugă şi dobânda bancară netă la depozitele în dolari, cu tendinţă de scădere până la 3-4%, rezultă un câştig pentru deţinerile în dolari de maximum 26%. Raportarea la randamentul plasamentelor în lei înseamnă că cei care şi-au ţinut banii în moneda naţională au câştigat în echivalent dolari peste 15%.

Câştigul a fost şi mai mare dacă banii au fost investiţi în fonduri mutuale. Analiştii cred că şi în 2002, cei care vor avea banii plasaţi în instrumente în lei vor câştiga mai mult decât cei care care vor alege dolarul sau chiar euro.

Chiar dacă dobânzile bancare în lei se vor afla pe o tendinţă de scădere, şi cursul leu/dolar va creşte mult mai puţin în acest an faţă de 2001.

Tot analiştii se aşteaptă la un randament în echivalent dolari care să depăşească 10%, respectiv dublul şi chiar mai mult al unei dobânzi bancare. Dacă plasamentele în lei pot aduce un câştig mai mare decât cele în dolari, în schimb aceiaşi dealeri spun că pentru firme este mult mai avantajos să se împrumute în valută decât în moneda naţională. Dobânda bancară la credite în valută este mai mică decât cea la credite în lei, iar deprecierea leului faţă de dolar, care de obicei compensa diferenţa până la dobânda în valută, este de aşteptat să fie în acest an mai redusă.

"Şi pentru acest an investiţiile în lei vor aduce cele mai mari câştiguri, chiar dacă sunt şanse ca până la sfârşitul anului dobânzile bancare la lei să coboare la 25%. S-a ajuns în situaţia de a fi mai rentabil să plasezi bani în lei şi să te împrumuţi în dolari", a afirmat Adrian Pârvulescu, arbitrajistul şef al BCR. "Leul poate fi considerat cel mai bun plasament şi anul acesta, cel puţin după datele pe care le avem până în prezent. Dintre dolar şi euro, cred că dolarul va aduce câştiguri mai avantajoase, mai ales că la trendul urmat de cotaţii pe plan internaţional se va adăuga incertitudinea care persistă în mintea românilor în ceea ce priveşte moneda europeană", spune Marius Păcurari, dealer la West Bank.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels