Bănci și Asigurări

Plati pe carduri mai mari cu 2 mld. euro

14.05.2004, 00:00 16



Valoarea tranzactiilor electronice a crescut cu 2 miliarde de euro in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2003 in primul trimestru al anului 2004, potrivit unui studiu efectuat de site-ul specializat pe sectorul platilor electronice "www.no-cash.ro".



Datele furnizate de Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Inormatiei (MCTI) arata ca, din luna aprilie a anului trecut si pana in martie 2004, valoarea platilor in lei si valuta efectuate prin intermediul cardurilor a depasit 27 de miliarde echivalent euro. Valoarea tranzactiilor realizate prin intermediul instrumentelor de plata la distanta in anul 2003 a fost de 25 demiliarde echivalent euro.



Prognozele MCTI indica un trend de crestere a numarului de utilizatori de on-line banking, pe fondul oferirii de noi servicii de e-government dar si al majorarii investitiilor sectorului bancar in echipamente si programe informatice.



In opinia lui Cosmin Alexandru, director general GFK Romania, cresterea acestei piete este limitata din cauza structurii sociale romanesti: "La momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, piata cardurilor nu va fi foarte departe fata de unde este acum pentru ca numarul mare al populatiei care traieste in zone rurale (in prezent aproximativ 50%) plafoneaza dezvoltarea acestei piete. Probabil ca penetrarea cardurilor ar putea ajunge pana la 30-35% din populatie".



In prezent sunt disponibile de 31 de instrumente de plata cu acces la distanta, auditate din punct de vedere al securitatii sistemelor informatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO