Bănci și Asigurări

Politele nou subscrise au majorat afacerile AIG Life cu 78% in primul trimestru

Politele nou subscrise au majorat afacerile AIG Life cu 78% in primul trimestru

Theodor Alexandrescu, director general AIG Life: Trei factori principali ar incuraja evolutia asigurarilor de sanatate: infrastructura de servicii medicale, care trebuie sa creasca, legislatia in vigoare referitoare la pachetul minim de servicii gratuite si posibilitatea de a plati o parte din CASS pentru servicii private.

17.05.2007, 14:17 27

AIG Life, a doua companie de asigurari de viata de pe piata locala, a subscris pe primul trimestru al anului prime brute in valoare de 14,2 milioane de euro, in crestere cu 78% fata de nivelul de 8 milioane euro inregistrat in perioada similara a lui 2006.
"Aceasta evolutie s-a datorat in primul rand cresterii de polite noi, dar si cu o prima medie pe client mai mare cu 30%", a declarat Theodor Alexandrescu, director general AIG Life. Prima medie anuala inregistrata de cei de la AIG Life este de 500 euro.
Ritmul de crestere al afacerilor AIG Life este superior celui de 60% inregistrat de piata asigurarilor de viata pe primele trei luni ale anului in curs.
Profitul brut a depasit 2 mil. euro pe primul trimestru, cu 80% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Profitabilitatea asiguratorului este peste media pietei in conditiile in care Allianz-Tiriac a inregistrat in acest interval de trei luni un profit brut de
1 milion de euro, iar grupul Vienna Insurance, ce are in portofoliul Omniasig, Omniasig Viata, Unita si Agras a raportat un profit de 1,3 milioane euro.
"Estimam ca 2007 va fi un an foarte bun si ca trendul de crestere va depasi cresterea pietei", crede Alexandrescu. Compania a subscris anul trecut prime brute in valoare de 40 milioane euro, inregistrand un ritm de crestere de 33%, de circa trei ori mai mare decat cel al pietei asigurarilor de viata.
Compania americana de asigurare se pregateste sa lanseze in saptamanile urmatoare o asigurare de sanatate care va permite diagnosticarea in spitale din SUA.
"Pe langa acoperirea cheltuielilor de spitalizare si plata spitalizarii, polita ExtraMed include si alte beneficii precum terapie intensiva, anestezie, vizita medicului la domiciliu, ambulanta terestra si aeriana si confirmarea diagnosticului de catre spitale cunoscute din SUA care vor propune si un tratament pe baza analizelor", spune Alexandrescu. Spitalele americane in care se va face diagnosticul sunt Duke University Health System din Durham, Carolina de Nord; Massachusetts General Hospital, Birgham and Women's Hospital, Dana - Farber Cancer Institute si Partners Cancer Care din Boston, Massachusetts. Pe plan local, AIG Life va colabora cu clinicile MedLife si va deschide colaborari si cu alte spitale din Romania.
Asigurarea privata de sanatate a celor de la AIG Life se va vinde in trei pachete: Silver, Gold si Platinum, iar pretul acesteia variaza in functie de varsta asiguratului de la 70 lei la 150 de lei pe luna. AIG Life estimeaza ca va vinde 6.000 de polite ExtraMed in primul an de la lansare.
AIG Life a mai lansat in acest an doua produse de asigurare medicala in parteneriat cu AsiLife, divizia de asigurari a grupului MedLife: AsiLife Silver si AsiLife Gold. Ambele polite sunt destinate clientilor corporativi (companii ce ofera o asemenea polita in beneficiul salariatilor sai) si asigura preluarea cheltuielilor medicale.
Asigurarile private de sanatate au avut o pondere de 5% in portofoliul AIG Life in 2006. Alexandrescu estimeaza ca acest segment de asigurare va ajunge la 10-15% din total subscrerilor AIG Life in urmatorii doi ani.
Piata asigurarilor de sanatate a ajuns anul trecut la 10 milioane euro, in conditiile in care 15 asiguratori vindeau acest tip de polite.
"Trei factori principali ar incuraja evolutia asigurarilor de sanatate pe piata locala. In primul rand, infrastructura de servicii medicale, in special a celor private, trebuie sa creasca si aici nu ma refer la centrele de diagnostic, ci la bazele de tratament", crede Alexandrescu. Al doilea factor este legislatia in vigoare referitoare la pachetul minim de servicii gratuite oferite de stat. "Al treilea si cel mai important aspect este posibilitatea ca o parte din contributia la asigurari sociale de sanatate sa poata fi virata voluntar catre un sistem de sanatate privat. O reforma similara pensiilor private", a adaugat el.
In ceea ce priveste pensiile private, AIG Life a anuntat ca este interesata de intrarea pe aceasta piata, anuntand o echipa formata din 50.000 de "inroleri" (persoane care pot atrage clientii pentru fondurile private de pensii) care vor avea o productivitate medie de 5 clienti pe luna pe toate canalele de distributie agenti, brokeri, parteneriate cu institutii financiare si nu numai.
"Ne aflam intr-un stadiu final de elaborare si decizie in ceea ce priveste reforma pensiilor asteptand ultimele doua clarificari din partea CSSPP in legatura cu sistemul de colectare si sistemul de inrolare. Fara aceste componente nu s-ar putea demara aceasta reforma pe pilonul II", spune Alexandrescu. El crede ca ar fi o greseala ca reforma sa inceapa fara punerea la punct a sistemelor de inrolare si colectii. "Aceasta ar duce la blocarea sistemului de distributie prin neplata partenerilor si ar crea un sentiment negativ in randul viitorilor pensionari daca acestia nu ar avea siguranta transferurilor de prima la timp si in mod regulat", a incheiat Alexandrescu.
AIG Life are 103 angajati, 1.200 de agenti, 90 de manageri de distributie si colaboreaza cu 32 de brokeri de asigurare si trei institutii bancare: Raiffeisen Bank, ABN Amro si City Financial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO