ZF 24

Ponta anunţă că are resurse pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator dar nu precizează când va aplica măsura

Ponta anunţă că are resurse pentru reducerea CAS cu 5...

Autor: Mediafax

28.04.2014, 11:29 1206

Premierul Victor Ponta a anunţat în această dimineaţă că contribuţia de asigurări va fi redusă cu 5 puncte procentuale la angajator, ceea ce va însemna un efort bugetar de 2,6 miliarde de lei în ultimele şase luni ale anului. El nu a anunţat însă o dată precisă pentru reducerea cotei CAS.

De asemenea, premierul a anunţat că bugetul Ministerului Apărării va fi majorat cu 700 mil. lei la rectificarea din iulie, ceea ce va antrena majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB în acest an. 

Execuţia bugetară din trimestrul I este mulţumitoare şi poate conduce, pe baza datelor şi pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, spune premierul Ponta.

"Avem colectări mai mari decât în primul trimestru al anului 2013 şi cheltuieli mai mici. Deocamdată, sunt mulţumit pentru că, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem să punem în aplicarea scăderea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale la angajator", a spus Ponta.

El a precizat că impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scăderii CAS, este de 2,6 miliarde lei, iar cifra avansată de preşedintele Traian Băsescu, de 5,5 miliarde lei, reprezintă impactul pe un an întreg, Ponta apreciind că Băsescu este în general "Gică contra" doar pentru că această măsură este susţinută de Guvern.

Ponta a arătat că cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte încasări, respectiv o colectare mai bună şi reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la începutul lunii iunie cu FMI.

"Este un obiectiv politic şi, poate, un obiectiv economic, care poate duce la păstrarea acestui trend pozitiv de creştere economică. Dacă Băsescu este împotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer să fiu nici nu mă miră din moment ce el a fost cel care a tăiat salariile şi pensiile şi a mărit TVA, normal că nu vrea nici reducerea CAS. Asta e gândirea lui economică", a adăugat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, dumunică, la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară, că nu este împotriva reducerii CAS cu 5 puncte, el menţionând însă că nu este "suficient de inteligent" să înţeleagă de unde se va susţine măsura, care înseamnă 5,5 miliarde.

Execuţia bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie şi 0,67% din PIB în perioada similară din 2013.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei în primul trimestru şi reprezintă 7,4% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finanţelor.

Surse guvernamentale au declarat recent că veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei.

Creşteri faţă de primul trimestru din 2013 au fost înregistrate la încasările din impozitul pe profit (Ă235 milioane de lei), accize (Ă639 milioane de lei), contribuţiile de asigurări sociale (Ă587 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO