Bănci și Asigurări

Popa, BRD: Bancile cu management deficitar nu trebuie curatate decat la schimb cu participatii

Popa: Bancile cu management deficitar nu trebuie curatate decat la schimb cu participatii
13.07.2009, 00:00 57

"Cresterile de provizioane pe care le observam in sistem, atat pe segmentul creditelor pentru persoane fizice, cat si pentru companii, sunt si efectul cresterii necontrolate a businessului la care unii jucatori au recurs in anii trecuti. Daca este sa discutam despre preluarea de credite neperformante de catre AVAS depinde in ce conditii s-ar face si pentru ce tip de credite. In orice caz, statul ar trebui sa preia la schimb o parte din actiuni, nu sa curete pur si simplu banci cu management deficitar si sa le lase sa mearga mai departe in aceeasi formula", considera Popa.
El spune ca bancile care au avut un management prudent nu se confrunta cu o crestere a provizioanelor "care sa sperie".
La sfarsitul lunii mai, sistemul bancar acumulase provizioane de 2,77 mld. euro, de peste trei ori mai mari decat in urma cu un an. Creantele restante si indoielnice au ajuns la 1,67 mld. euro.
Mircea Ursache, presedintele AVAS, a declarat recent ca institutia pe care o conduce este gata sa preia credite neperformante de la banci, problema fiind ca bancile evita sa recunoasca adevaratul volum al creditelor cu probleme, apeland la diferite formule de restructurare.
Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, respinge ideea, sustinand ca nu are rost o asemenea discutie in momentul de fata. "Situatia creditelor neperformante este in primul rand problema bancilor-mama, care sunt absolut capabile sa o gestioneze daca va fi nevoie si nu are de ce sa se implice AVAS", spune Pascariu. El considera ca oricum ar fi dificil de stabilit conditiile in care AVAS ar prelua active neperformante de la banci private, considerand ca, intr-adevar, s-ar pune problema ca statul sa obtina participatii in banci.

Creditul s-a oprit si din cauza deficientelor de management ale companiilor
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, spune ca un demers prin care AVAS sa preia "active toxice" ar face mai mult rau decat bine.
"Nu cred ca este nevoie de asa ceva. Argumentez prin faptul ca volumul creditelor neperformante a crescut, dar intr-o proportie ce poate fi gestionata. Acest tip de demers ar face mai mult rau decat bine in conditiile Romaniei cu un sistem bancar 'nou' curatat si privatizat de data recenta (8-10 ani)", a declarat Tanasescu pentru ZF.
El considera ca blocajul actual nu are drept cauza cresterea creditelor neperformante, ci provine din imposibilitatea sectorului privat de a accesa credite in conditiile cerintelor actuale ale bancilor.
"Aceasta inseamna ca sectorul privat (nu ma refer la multinationale) nu a reusit sa se restructureze suficient pe perioada de criza si sa fie flexibil la noile cerinte bancare. Exista un deficit managerial suficient de mare care a condus la aceasta oprire a creditarii."
Tanasescu este de parere ca mai degraba preluarea de catre AVAS a unor active neperformante din cadrul companilor din transporturi si energie ar avea mai mare efect decat in cazul preluarii celor din banci.
In continuare, bancile se confrunta cu situatii in care clientii nu au lichiditati pentru a plati ratele din cauza ca au de recuperat bani de la stat sau de la clienti care asteapta bani de la stat
Dan Pascariu afirma ca blocajul financiar creat de stat este un factor major de multiplicare negativa in economie, pentru ca, in pofida promisiunilor oficiale, rambursarile de TVA si plata datoriilor statului catre companii private merg foarte incet.
"Degeaba sunt acordate facilitati companiilor care nu mai reusesc sa-si plateasca obligatiile catre stat. Se stie ca statul aplica penalizari celor care nu platesc la timp, dar cand are de dat bani companiilor, le trimite la banca sa ia credite, credite care costa. S-a intrat intr-un cerc vicios pe care doar statul il poate rupe prin plata la timp a datoriilor", spune bancherul.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO