Bănci și Asigurări

Popa, BRD: dobanzile trebuie sa urce, pentru ca un nivel foarte scazut va penaliza toate bancile

Popa, BRD: dobanzile trebuie sa urce, pentru ca un nivel foarte scazut va penaliza toate bancile

Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen: In Romania suntem la un nivel al dobanzilor, cel putin la euro, care nu reflecta realitatile pietei si riscurile. Un nivel al dobanzii foarte jos va penaliza pana la urma toate bancile.

14.12.2007, 13:51 26

"In Romania suntem la un nivel al dobanzilor, cel putin la euro, care nu reflecta realitatile pietei si riscurile. Un nivel al dobanzii foarte jos va penaliza pana la urma toate bancile", considera Popa.
Totusi, el afirma ca BRD nu a majorat in ultimul timp dobanzile la creditele de retail, o asemenea decizie urmand sa fie discutata. Ramane sa fie discutat si daca scumpirea va viza doar creditele noi sau si pe cele aflate in sold.
Inca de la sfarsitul verii, cand turbulentele de pe pietele financiare au dus la scaderea lichiditatii si cresterea costurilor de refinantare, mai multi dintre jucatorii locali cu strategii agresive de preturi s-au vazut nevoiti sa faca ajustari. Volksbank a majorat inca din septembrie dobanzile la euro, inclusiv pentru creditele in sold, incurajand clientii sa treaca pe finantari in lei sau in franci elvetieni. Si Banca Transilvania a luat in toamna decizia de a majora dobanzile la creditele de retail, inclusiv ca o masura de a-si intari politica de riscuri, in conditiile in care avea o cerere foarte mare de finantari.
Totusi, odata cu apropierea sarbatorilor, mai multi jucatori au continuat traditia anilor trecuti, lansand campanii promotionale bazate pe reduceri de dobanzi la credite.
Popa subliniaza ca si publicitatea pentru aceste credite pune anumite probleme, in conditiile in care este anuntat un nivel redus al dobanzii, dar care este valabil doar pe termen scurt.
Aceasta metoda de a acorda credite cu dobanda redusa pentru primele luni de derulare a contractului a fost lansata inca de anul trecut, bancherii ocolind astfel normele BNR care limitau gradul de indatorare al clientilor la cel mult 40% din venituri.
Desi din vara bancile au inceput sa primeasca avizul pentru normele proprii de creditare, care permit si acceptarea unui grad de indatorare mai mare, bancherii au descoperit ca aceste credite, cu dobanzi foarte atractive la inceput, sunt un bun instrument de marketing.
Inclusiv BRD a lansat o asemenea alternativa pentru imprumuturile ipotecare, odata cu implementarea normelor proprii de creditare. Totusi, Popa spune ca BRD pastreaza o atitudine "la fel de prudenta" fata de piata imobiliara si evita sa se implice in finantarea de proiecte.
Seful retailului BRD subliniaza ca pe pietele mature creditele ipotecare nu sunt prin sine profitabile, fiind utilizate de banci in special pentru fidelizarea clientilor, carora le vand ulterior si alte produse, cu marje mai consistente.
In alta ordine de idei, Sorin Popa spune ca BRD va incetini semnificativ extinderea retelei. In 2007 francezii au deschis peste 200 de unitati, ajungand in prezent sa opereze o retea de 750 de sucursale si agentii, cu o echipa de 9.000 de oameni.
"Trebuie sa analizam si evolutiile de pe plan international, pentru ca nu putem sa nu tinem cont de acestea." Turbulentele de pe pietele financiare internationale au revenit in mintea investitorilor, dupa ce UBS a anuntat recent pierderi importante. In aceste conditii, toate grupurile financiare prefera abordari mai conservatoare, pana la depasirea perioadei de incertitudine, care pare insa ca are sanse sa se prelungeasca destul de mult in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO