Bănci și Asigurări

Popa: Sunt prea multi jucatori si nu vor rezista toti

Popa: Sunt prea multi jucatori si nu vor rezista toti
27.07.2009, 00:00 24

Pe piata bancara sunt prea multi jucatori si nu vor putea rezista toti in noile conditii, fiind de asteptat sa vedem fie fuziuni, fie retrageri, pentru ca actuala criza impune reconsiderarea businessurilor din ultimii ani, spune Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen.

"Ar fi un moment de maturitate ca unele banci sa-si revada pozitiile si sa reconsidere ceea ce au facut pana acum in Romania. Nu vor rezista toti."

Deocamdata, nu numai ca nu sunt semnale de scadere a numarului de banci de pe piata, ci acesta va creste in curand, in conditiile in care BNR se pregateste sa autorizeze doua noi institutii de credit.

La sfarsitul lui 2008 functionau 42 de banci pe o piata cu active de circa 78 mld. euro. Aceasta piata este insa in scadere, luna mai consemnand un minus de aproape 3% in lei fata de aprilie, insa in euro ajustarea este de circa doua miliarde de euro fata de inceputul anului. Pe langa RBS, care este scoasa oficial la vanzare, principala tinta potentiala de achizitie este considerata Banca Transilvania, pentru care apar periodic posibili cumparatori interesati.

Popa estimeaza ca momentul de maxim al crizei va veni probabil in perioada care urmeaza.

"Eu nu merg pe variante de litere pentru a ilustra fenomenul crizei, dar este clar ca economia trece prin momente foarte dificile si sunt destule semne ingrijoratoare. Ma asteptam ca situatia sa nu se degradeze atat de mult." In acest context, bancherul considera ca relaxarea dobanzii de politica monetara va avea efecte favorabile.

"Cred ca presedintele Basescu a facut bine prin atitudinea fata de banci, creand o presiune pozitiva pentru reducerea dobanzilor si reluarea creditarii. In prezent s-a creat lichiditate pe piata, s-a reglat raportul dintre credite si depozite, insa marea arta este cum si pe cine sa mai creditezi, sa gasesti o companie care sa arate ca poate fi viabila si peste trei ani, pentru ca nu poti sa te avanti sa dai credite oricui in actuala conjunctura." El spune ca BRD incearca sa-si ajute clientii companii sau persoane fizice care sunt in dificultate sa faca fata situatiei insa avertizeaza ca aceasta nu inseamna ca banca trebuie privita ca un furnizor de sprijin financiar indiferent daca exista sau nu eforturi si din partea clientului. "Nu se poate ca un client sa astepte ca salvarea sa vina exclusiv de la banca."

Desi conjunctura de piata s-a deteriorat peste asteptari, Popa sustine ca BRD nu se afla in situatia de a recurge la restructurari. "BRD are o soliditate foarte importanta si a anticipat in mare parte criza." De altfel, banca isi extinde serviciile in continuare, deschizand recent la Timisoara o agentie dedicata clientelei de private banking. Este a doua unitate de acest tip din provincie, dupa cea de la Sibiu.

"Este o perioada in care trebuie sa actionam, nu sa ne lamentam. Trebuie sa stii sa iei rapid decizii, pentru ca nu mai este timpul sa intri in supercalcule si tehnicalitati care oricum sunt depasite de realitatea de pe piata."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO