Bănci și Asigurări

Potentialul in asigurari de viata: inca 480 mil. euro

Potentialul in asigurari de viata: inca 480 mil. euro

Seminarul ZF a pus problema securitatii financiare in contextul cresterii datoriilor

22.06.2006, 19:41 17

Primele de asigurare ar putea deveni deductibile prin noul Cod fiscal in limita a 200 de euro pe an, potrivit vicepresedintelui Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache.
Deductibilitatea primelor de asigurare si reasigurare este prevazuta in legea care reglementeaza piata asigurarilor, insa pana acum aceasta nu a putut fi aplicata deoarece nu era cuprinsa in Codul fiscal. "Proiectul de modificare a Codului fiscal ar putea intra in dezbaterea Camerei Deputatilor saptamana viitoare. Voi propune un amendament care va include deductibilitatea primelor de asigurare, in special a celor pentru asigurarile de viata, in limita a 200 de euro pe an", a declarat Iordache, prezenta ieri la seminarul "Datoriile cresc. Cum ne construim securitatea financiara?" organizat de ZIARUL FINANCIAR si ING Asigurari de Viata.
"Suma de 200 de euro este destul de redusa, dar nu vrem sa cream o disproportie intre deductibilitatea cheltuielilor cu pensiile private si cea a cheltuielilor cu politele de asigurare", a adaugat Iordache. Nedeductibilitatea primelor de asigurare reprezinta un obstacol pentru angajatorii care cumpara polite de asigurare pentru angajati. Pe de alta parte, acestia pot lasa plata impozitului aferent in seama angajatilor. Acesta este si cazul companiei Lafarge Romcim, care a cumparat polite de asigurare de viata pentru 1.400 de angajati.
"Orice lucru care este complet gratuit nu e bine valorizat, astfel incat compania plateste polita, iar impozitul ramane in plata angajatului", spune Gabriel Matauan, director de resurse umane si relatii publice la Lafarge Romcim.
Introducerea deductibilitatii fiscale a primelor de asigurare ar putea impulsiona piata asigurarilor de viata, care a ajuns anul trecut la aproape 290 mil. euro.
In prezent, deficitul de protectie din Romania, care ar putea fi acoperit prin polite de viata traditionale, se ridica la 170 de miliarde de lei (circa 48 de miliarde de euro), estimeaza directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon. La o cotatie medie de 1% pentru politele de asigurare de viata traditionale, potentialul inca neexploatat al pietei asigurarilor de viata este de 480 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO