Bănci și Asigurări

Poupet, şeful BRD: 2012 va semăna cu 2011, lentoarea economiei se menţine

Poupet, şeful BRD: 2012 va semăna cu 2011, lentoarea economiei se menţine

Guy PoupeT, BRD: Reevaluarea negativă a garanţiilor imobiliare încă ne măreşte provizioanele

Autor: Razvan Voican

20.12.2011, 00:08 771

Anul 2012 va fi încă unul dificil, pro­ba­bil va semăna cu 2011 şi nu va aduce vreun demaraj spectaculos, anticipea­ză Guy Poupet, preşedintele BRD, a doua mare bancă de pe piaţă.

"Revenirea economiei va continua, dar cred că se va menţine aceeaşi lentoare mai ales că România este relativ dependentă de activitatea economică din Europa de Vest, iar mediul din zona euro este nesi­gur." Şeful BRD spune că fundamental are aşteptări optimiste, mai ales luând în calcul oportunităţile pe care piaţa locală le oferă pe termen mediu şi lung, cel puţin în sectoare precum energia, infrastructura şi agricultura, însă preferă să avanseze un scenariu rezervat pentru anul viitor, după ce aşteptările privind 2011 i-au fost înşelate într-o anumită măsură.

"2011 a fost un an dificil tocmai prin prisma fap­tu­lui că la început aveam speranţe mai mari privind ameliorarea mediului economic. Sigur că în general mediul a devenit satisfăcător, cu ameliorarea situaţiei finanţelor publice, îndatorarea limitată, deficitul bugetar sub control şi inflaţia în scădere puternică, însă redresarea economiei a rămas marcată de len­toare, fiind mai puţin viguroasă decât speram."

Bancherul nu crede că se pune problema ca băn­cile mari să-şi reducă anul viitor disponibilitatea de a acorda finanţări, însă volumele vor depinde de cerere. "Marile bănci nu cred că au intenţia de a reduce activitatea de finanţare. Oricum nu este cazul nostru. Noi suntem gata să acordăm finanţare în sec­torul energetic, pentru fermieri sau pentru proiecte de infrastructură. Vom face eforturi mai mari şi pentru mobilizarea de fonduri europene, dar în final volumele la creditare depind direct de cerere, iar aceasta este legată de revenirea economiei."

Poupet consideră că sistemul bancar are capa­citatea de a se adapta la noile constrângeri, iar prio­rităţile anului viitor vor fi stimularea creditării în lei şi încurajarea economisirii.

"Trebuie încurajată creditarea în monedă locală mai degrabă decât în euro şi în acelaşi timp trebuie stimulată economisirea pentru atragerea resurselor necesare şi reducerea dezechilibrului dintre credite şi depozite. Noi nu avem nicio problemă cu raportul credite/depozite, avem multe depozite în lei şi ne este uşor să încurajăm creditarea în lei. Dacă inflaţia rămâne jos, cred că dobânzile la creditele în lei ar mai putea scădea, dar există multă incertitudine şi nu spune cu siguranţă ce va fi peste trei luni." El su­bli­niază că nu e posibil ca leii să înlocuiască euro la creditare peste noapte, însă trebuie ştiut că la lei există mai multe resurse disponibile şi riscul este mai mic.

Creditele neperformante rămân o sursă de pro­bleme pe măsura lentorii cu care se dezmorţeşte economia şi a oboselii acumulate de multe companii după trei ani de recesiune.

"Asemenea tuturor bănci­lor, suferim şi noi din cauza nivelului important al costului riscului care rămâne ridicat din cauza dificul­tăţilor cu care se con­fruntă firmele mici şi mijlocii şi a impactului foarte puternic al reevaluării negative a garanţiilor imo­biliare în absenţa unei reveniri a pieţei. Am făcut astfel de reevaluări pe parcursul întregului an." La nouă luni, BRD a avut un profit de 382 mil. lei, în scădere cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO